Εκπνέει τη Δευτέρα και η τελευταία παράταση που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων. Από την πλευρά τους, λογιστές και φοροτεχνικοί ζητούν και νέα παράταση έως τις 31 Μαρτίου 2018 λόγω των «ανατροπών» που επήλθαν με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι η παράταση της εν λόγω ρύθμισης, αν και έληξε στις 25 Νοεμβρίου, ουσιαστικά «κλείνει» τη Δευτέρα αφού λόγω του Σαββατοκύριακου η προθεσμία μετατέθηκε για την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την αργία.

Μέχρι στιγμής έχουν βεβαιωθεί πρόσθετοι φόροι που προσεγγίζουν τα 600 εκατ. ευρώ, αφού έχουν «φανερωθεί» περισσότερα από 5 δισ. ευρώ από περισσότερους από 100.000 υπόχρεους.

Σημειώνεται ότι οι περισσότερες δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της ρύθμισης της οικειοθελούς αποκάλυψης αφορούν:

  • Δηλώσεις πληροφοριακού χαρακτήρα (εκπρόθεσμες αρχικές ή τροποποιητικές συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών – πελατών). Οι φορολογούμενοι γλιτώνουν το πρόστιμο των 100 ευρώ ανά δήλωση.
  • Τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος.
  • Εκπρόθεσμες δηλώσεις ΦΠΑ, με τις περισσότερες να είναι μηδενικές περιοδικές ή εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ.
  • Εκπρόθεσμες δηλώσεις δωρεών χρηματικών ποσών με τις οποίες δικαιολογούνται χρήματα που εντοπίζονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
  • Τροποποιητικές δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, δηλώσεων Ε9.