Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ ότι δεν θα ζητήσει την παραίτηση της αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Φράνσις Φιτζέραλντ, όπως απαιτούσε το κόμμα Φιόνα Φέιλ και προειδοποίησε ότι θα αναγκαστεί να προκηρύξει εκλογές, αν το αίτημα αυτό δεν αποσυρθεί μέχρι την Τρίτη.

«Νομίζω ότι αν δεν λύσουμε το θέμα αυτό μέχρι την Τρίτη, τότε θα προχωρήσουν με την πρόταση μορφής» σε βάρος της αντιπροέδρου Φιτζέραλντ. «Εφόσον η αντιπολίτευση συνασπιστεί για να την απομακρύνει, τότε θα φτάσουμε στο σημείο να έχουμε εκλογές» είπε ο Βαράντκαρ, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση RTE.

Το Φιόνα Φέιλ, στο οποίο στηρίζεται η κυβέρνηση μειοψηφίας του Βαράντκαρ, προκάλεσε πολιτική κρίση στην Ιρλανδία, ζητώντας την αποπομπή της αντιπροέδρου με αφορμή τον τρόπο που εκείνη χειρίστηκε νομική υπόθεση που αφορά αστυνομικό, καταμηνυτή ατασθαλιών το 2015.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν σκοπεύει να διαλύσει το κοινοβούλιο το Σαββατοκύριακο και ότι οι εκλογές θα εξαρτηθούν από το αν θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη η πρόταση μομφής. Πρόσθεσε όμως ότι «αν είναι να γίνουν εκλογές, καλύτερα να γίνουν πριν από τα Χριστούγεννα».