Στη σύνοδο με τη συμμετοχή των υπουργών Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με θέμα «Οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αθλητισμός στον 21ο αιώνα» παραβρέθηκε και μίλησε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ.

Ο «ισχυρός άνδρας» της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη «μεγάλη ευκαιρία ανταλλαγής ιδεών και απόψεων που δίνει η σύνοδος και για τη νέα ώθηση στη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων και των αθλητικών οργανισμών».

Ο κ. Μπαχ κάλεσε την Ευρώπη να σεβαστεί και να διατηρήσει το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο. «Είναι μια ειλικρινής προσωπική ελπίδα ότι δεν θα χάσουμε τον σημαντικό κοινωνικό ρόλο του αθλητισμού, εξισώνοντάς τον με την εμπορική αθλητική δραστηριότητα. Είμαστε βαθύτατα προβληματισμένοι για ορισμένες ερμηνείες της ευρωπαϊκής συνθήκης και του ευρωπαϊκού δικαίου, σε ό,τι αφορά τον αθλητισμό» ανέφερε. «Εάν τα πάντα στην Ευρώπη εξετάζονται μόνο από επιχειρηματική προοπτική, η κοινωνική αξία του αθλητισμού χάνεται. Ο αθλητισμός είναι κάτι πολύ περισσότερο από τις επιχειρήσεις» πρόσθεσε.