Ο «πόλεμος» κατά του Κόλιν Κάπερνικ συνεχίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο 29χρονος διάσημος αθλητής του αμερικάνικου ποδοσφαίρου ψάχνει να βρει ομάδα στο πρωτάθλημα του NFL, αλλά καμιά δεν θέλει να τον προσλάβει! Ο Κάπερνικ έλυσε, το καλοκαίρι, το συμβόλαιο του με τους Σαν Φρανσίσκο 49ers, και θεωρείται ένας από τους καλύτερους του αθλήματος στη θέση του, αλλά καμιά από τις 32 ομάδες δεν ενδιαφέρεται να τον εντάξει στο δυναμικό της.

Στο πλευρό του στάθηκε, για μια ακόμη φορά, ο «βασιλιάς» του ΝΒΑ, ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο οποίος επιτέθηκε στις ομάδες του NFL για τη συμπεριφορά τους στον Κάπερνικ: «Λατρεύω το φούτμπολ, αλλά δεν ξέρω πως λειτουργεί το σύστημα στο άθλημα. Εκείνο που ξέρω, πάντως, είναι πως κάποιοι κάνουν σαμποτάζ στον Κόλιν», τόνισε ο σούπερ σταρ των Καβαλίερς στο ESPN και συμπλήρωσε:

«Οταν υπάρχουν παίκτες κατώτεροι του Κόλιν, που έχουν καλά συμβόλαια, και ο ίδιος δεν μπορεί να βρει ομάδα, αυτό σημαίνει πως είναι ανεπιθύμητος στο πρωτάθλημα, χωρίς να υπάρχει αγωνιστικός λόγος. Αυτό δεν το σέβομαι και αισθάνομαι πως οποιοσδήποτε, που εκφράζει τη γνώμη του, μπορεί να βρεθεί στη θέση του.»

Ο Κάπερνικ «πληρώνει» έτσι τη διαμαρτυρία του, τους τελευταίους μήνες της περασμένης σεζόν, στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Ο Κάπερνικ πριν από κάθε έναρξη αγώνα του πρωταθλήματος του αμερικάνικου φούτμπολ της ομάδας του, αρνείτο να σηκωθεί όρθιος κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου της χώρας. Οπως συνηθίζεται πριν από κάθε αγώνα παίκτες, προπονητές και θεατές σηκώνονται κατά την ανάκρουση του ύμνου, με το πρόσωπο στραμμένο προς τη σημαία, σε ένδειξη πατριωτισμού.

Ο Kάπερνικ, όμως, φορώντας κάλτσες που απεικόνιζαν γουρούνια να φορούν το αστυνομικό πηλήκιο (!), έμενε στον πάγκο της ομάδας του και τηρούσε, παρά τη θύελλα των αντιδράσεων, την ίδια στάση, θέλοντας να διαμαρτυθεί για τις δολοφονίες αφροαμερικανών από την αστυνομία και τις φυλετικές και ταξικές διακρίσεις.

Το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο των ΗΠΑ αντέδρασε και από το καλοκαίρι ο Κάπερνικ είναι άνεργος, βάζοντας τον σε καθεστώς μιας ιδιότυπης καραντίνας. Οι ατζέντες του είχαν επαφές με τις διοικήσεις όλων των ομάδων του πρωταθλήματος, αλλά μάταια. Καμιά δεν θέλησε να συνεργαστεί μαζί του, καθώς, μάλιστα, εδώ και δύο μήνες έχει ξεκινήσει η νέα σεζόν. Ετσι ο Αμερικανός αθλητής, εμβληματική, πλέον, φυσιογνωμία των καταπιεσμένων στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αποφάσισε να καταθέσει αγωγή κατά της εκτελεστικής επιτροπής του NFL.

Στο πλευρό του Κάπερνικ έχουν σταθεί αρκετές μεγάλες προσωπικότητες των ΗΠΑ, ενώ πολλοί έχουν αποδοκιμάσει τη στάση του, μεταξύ αυτών ήταν και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «αηδιαστική» την πράξη διαμαρτυρίας του αθλητή και τον προέτρεψε να «αναζητήσει μια χώρα που θα του ταιριάζει καλύτερα…»