Εξαπολύοντας πυρά προς την κυβέρνηση, η πρόεδρος της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά, τόνισε από τη βήμα της Βουλής στη συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα (ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην Χρυσής Αυγής) ότι η κυβέρνηση εξοντώνει με σκληρή φορολογία τη μεσαία τάξη με τη δικαιολογία ότι αυτό γίνεται υπέρ των φτωχών.

«Με αυτήν την κυβέρνηση δεν μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη και δεν μπορεί να μοιρασθεί δίκαια ο πλούτος για να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότρητες. Οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κυνηγούν ό,τι παράγει» δήλωσε η κ. Γεννηματά κατηγορώντας την κυβέρνηση για την πολιτική της όσον αφορά στις επενδύσεις.

Μετά τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη νέου αρχηγού της Κεντροαριστεράς, τόνισε ότι ξημερώνει μια νέα ημέρα, μια ημέρα που θα επιστρέψει η αξιοπρέπεια στους Έλληνες.

Τα ξίφη της έστρεψε η κ. Γεννηματά προς τον ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για τη μείωση του αφορόλογητου, ενώ τόνισε ότι η πρόταση για εγγυημένο εισόδημα ανήκει στη ΔΗΣΥ και όχι στη ΝΔ.

«Για κάθε δέκα ευρώ που πληρώνει ο ελληνικός λαός παίρνει αντίδωρο ένα ευρώ» επισήμανε. «Αυτή είναι η αλήθεια που δεν μπορεί να κρυφτεί με τερτίπια. Οσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση τόσο θα πολλαπλασιάζονται τα αδιέξοδα. Οσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο το καλύτερο» τόνισε, κατηγορώντας την κυβέρνηση Τσίπρα ότι οδηγεί στη φτωχοποιήση τους Ελληνες.

«Ο κ. Τσίπρας έχει κόψει συντάξεις. Επέβαλαν φόρους 2,5 δις. Έκαναν περικοπές επιδομάτων. Αυξήθηκαν οι εισφορές αγροτών. Περιέκοψαν 1,8 δισ. από τις επιχορηγήσεις για τα δημόσια νοσοκομεία, έτσι διαμορφώθηκε το κοινωνικό πλεόνασμα» δήλωσε η κ. Γεννηματά τονίζοντας ότι το κοινωνικό μέρισμα προέκυψε από την υπερφολόγηση και όχι από την ανάπτυξη.

Κατέστησε ακόμη αναγκαία την αλλαγή πολιτικής των εξοντωτικών μέτρων λιτότητας και κάλεσε την κυβέρνηση να διαμορφώσει πλεόνασμα που θα μοιράζεται δίκαια σε όλους. «Αυτό δεν μπορεί να το κάνει πράξη ο κ. Τσίπρας και δεν μπορεί να το καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης» είπε χαρακτηριστικά.

Εστιάζοντας και στο θέμα της ανεργίας, η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στις ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Πυρά κατά Καμμένου

Έστρεψε τα πυρά της στον Πάνο Καμμένο τον οποίο επέκρινε κάνοντας λόγο για «προσήλωση υπουργών σας στους μεσάζοντες, εμπόρους όπλων. Και μάλιστα όχι σε τυχαίους, αλλά σε καταδικασμένους για λαθρεμπορία. Με τους οποίους και με τις εταιρείες τους υπογράψατε δήθεν διακρατικές συμφωνίες για την πώληση όπλων»

»Και χάριν των οποίων περιφρονήσατε και προπηλακίσατε έντιμους ανώτατους αξιωματικούς που εσείς οι ίδιοι διορίσατε σε θέσεις ευθύνης, αλλά και διπλωμάτες»

Άσκησε δριμεία κριτική ζητώντας ανάληψη ευθυνών για τη τραγωδία στη Μάνδρα υποστηρίζοντας ότι η προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών από αρμόδιους προσβάλλει πριν απ όλους τα θύματα και τους πληγέντες. «Δεν αρκούν τα έργα που έγιναν. Επιτέλους χρειάζεται σοβαρή δουλειά, άμεσα να προχωρήσουν τα έργα που έχουν παγώσει τόσο από την Περιφέρεια όσο και με τα 722 εκ. περικοπές, στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, για να μη θρηνήσουμε και αλλά θύματα στο μέλλον».

Ιδιαίτερα αιχμηροί παρουσιάστηκαν στις τοποθετήσεις τους και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.Επίθεση στην κυβέρνηση για το κοινωνικό μέρισμα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, στη συζήτηση στην Βουλή επί του σχετικού νομοσχεδίου, λέγοντας ότι η «κυβέρνηση παίρνει από τη μία τσέπη και τα δίνει στην άλλη».

Δήλωσε πάντως ότι η ΝΔ θα ψηφίσει την διανομή του κοινωνικού μερίσματος γιατί υπάρχουν χιλιάδες πολίτες που έχουν ανάγκη ακόμη και την ελάχιστη βοήθεια.

Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την τριετία φθάνουν στα 14.5 δισ. ευρώ και παρουσιάζει σαν επιτυχία ότι επέστρεψε 650 εκατ. πέρυσι και 720 φέτος, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό «υποτιμάτε τη νοημοσύνη του κόσμου».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Εδώ και τρία χρόνια μειώνεται το εισόδημα όλων των Ελλήνων, κυρίως των πιο αδύναμων, αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι που είναι οι πιο άδικοι φόροι. Κόψατε τα αναπηρικά επιδόματα, τις συντάξεις χηρείας, δημιουργήσατε την γενιά των 350 ευρώ. Παρόλα αυτά συνεχίζετε να κοροϊδεύετε. Ξέρω ότι ο απών από τη σημερινή συζήτηση κ. Τσίπρας δεν του αρέσει να του θυμίζω τα ψέματα που λέει. Λέτε ότι μοιράζετε 1,4 δισ. κοινωνικό μέρισμα, πρώτο ψέμα αφού αυτά που μοιράζετε είναι τα 720 εκατομμύρια, τα υπόλοιπα είναι επιστροφή παρακρατηθέντων από ένα λάθος που είχε γίνει στο παρελθόν.

Δεύτερο ψέμα: λέτε ότι το υπερπλεόνασμα προέρχεται από την ανάπτυξη. Αυτό θα ίσχυε αν πετυχαίνατε ρυθμούς μεγαλύτερους από αυτούς που είχατε προβλέψει. Εδώ συμβαίνει το αντίθετο, ξεκινήσατε με πρόβλεψη για 2,7% και θα κλείσει στο 1,5%. Τρίτο ψέμα ότι τα έσοδα προέρχονται από τη μείωση της ανεργίας. Πράγματι η ανεργία μειώθηκε, αλλά τα έσοδα αντί να αυξηθούν μειώθηκαν γιατί οι θέσεις που δημιουργήθηκαν είναι μερικής απασχόλησης. Τέταρτο ψέμα ότι το πλεόνασμα προήλθε από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Όμως για το πρώτο εξάμηνο είχατε προβλέψει 3 δισ., πετύχατε μόλις 100 εκατομμύρια. Δεν είχαμε καμία υπεραπόδοση, είχαμε υπερφορολόγηση και αφαίμαξη των πάντων».

Συνοψίζοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η υπέρβαση του πλεονάσματος προέρχεται από την ανελέητη φορολόγηση, από τις κατασχέσεις, από την διευρυμένη στάση πληρωμών του κράτους και από την καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων και πέμπτον από την αναστολή δαπανών από το πρόγραμμα επενδύσεων. Έτσι πετύχατε το υπερπλεόνασμα. Δεν σας ενδιαφέρει μία δυναμική οικονομία, θέλετε πολίτες εξαρτημένους από μια νέα γενιά επιδομάτων. Όμως οι πολίτες δεν είναι αμνήμονες».

Την ακραία φτώχεια δεν την καταπολεμάς με πρόσκαιρα επιδόματα αλλά με δουλειές που έρχονται με επενδύσεις που εσείς τις διώχνετε, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Είναι αλήθεια ότι πολλοί συμπολίτες μας έχουν ανάγκη και την ελάχιστη βοήθεια. Εμείς κάναμε τη δική μας πρόταση, που περιλαμβάνει να δοθεί στους μακροχρόνια ανέργους, στους δικαιούχους ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους και κλιμακωτή μείωση του ΕΚΑΣ. Το λάθος στην πολιτική, όταν παίρνεις πέντε και δίνεις πίσω το ένα, είναι ακριβώς ότι παίρνεις πέντε. Να ζητήσετε συγγνώμη από τους πολίτες που τους παίρνετε τα πέντε και από τους χιλιάδες ανέργους».

Κλείνοντας είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό: «Οι πολίτες δεν εξαπατώνται πια, σας γνωρίζουν και καμία πρόσκαιρη παροχή δεν θα αντιστρέψει το πολιτικό κλίμα. Χρειάζεται πολιτική αλλαγή, με το σχέδιο της ΝΔ, η Ελλάδα μπορεί να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης, με λιγότερους φόρους, λιγότερη γραφειοκρατία και περισσότερες δουλειές».

Να απαντήσει με σαφήνεια πως θα καλυφθεί η εξαγγελία για μείωση των φόρων, κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για κρυφή ατζέντα περιστολής δαπανών σε τομείς όπως η υγεία και η παιδεία.

Ο Ε. Τσακαλώτος πήρε το λόγο μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για να τον κατηγορήσει ότι, «αν και τον προκαλεί όλους τους τελευταίους μήνες», εκείνος δεν απαντά πως θα καλύψει την μείωση των φόρων που υπόσχεται. «Αντί να έρχεστε εδώ και να μας λέτε ψεύτες, να κάνετε μια συζήτηση πάνω στα πραγματικά δεδομένα και να μας πείτε τι θα κάνατε εσείς. Και γιατί δεν μας λέτε εσείς, αφού θέλετε να μειώσετε τους φόρους, από που θα εξοικονομήσετε πόρους; από νοσοκομεία; από την παιδεία; από που θα μειώσετε δαπάνες; Σας έχω προκαλέσει εδώ και μήνες που μιλάτε για μείωση φόρων, να μας εξηγήσετε από που θα έρθουν τα χρήματα. Δεν έχετε απαντήσει ούτε μια φορά», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε πως «ίσως η απάντηση είναι η ίδια θεωρία των τελευταίων 30 ετών σύμφωνα με την οποία θα δοθούν ελαφρύνσεις στους πλούσιους για να δημιουργηθεί ανάπτυξη η οποία στη συνέχεια να φτάσει και στους μικρούς».

«Έχετε καταλάβει γιατί πάει καλά η Λεπέν; έχετε καταλάβει γιατί πάει καλά ο Βίλντερς; έχετε καταλάβει γιατί πάει καλά ο Τραμπ; Γιατί αυτή η στρατηγική που μειώνουμε μόνο τους φόρους και δεν νοιαζόμαστε για τα νοσοκομεία, την παιδεία, την ασφάλεια στα σχολεία, αυτή η στρατηγική είναι που έχει φέρει αυτό το τέλμα. Και αντί να ειρωνεύεστε, κάποτε να μας πείτε ‘έχουμε πρόγραμμα που θα μειώσει τα σχολεία, την παιδεία'», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι και το ίδιο το ΔΝΤ θεωρεί ότι είναι δύσκολοι οι στόχοι διότι έχει η Ελλάδα έχει «παρακόψει» δαπάνες από τα σχολεία και την παιδεία και βάζει στους υπολογισμούς του αύξηση των δαπανών. «Εσείς λοιπόν κύριε Μητσοτάκη, μπορείτε να μας πείτε, κάποια στιγμή, εσείς που είσαστε ρεαλιστές και δεν είστε λαϊκιστές, από που θα καλυφθούν οι μειώσεις των φόρων; Διαφορετικά σας επιστρέφω το λαϊκισμό και το ψέμα», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του είπε ότι το ΚΚΕ επισημαίνει ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα προκειμένου να αποζημιωθούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς και ταυτόχρονα προστασία για τη στέγαση, σίτιση, ένδυση, να υπάρξει πάγωμα χρεών στην εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους για τους πληγέντες, να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης, απαλλαγή απ’ τα δημοτικά τέλη για τους πληγέντες, καμιά διακοπή νερού, ρεύματος, τηλεφώνου σε εργατικές λαϊκές οικογένειες, κανείς να μη χάσει τη δουλειά του, να μη θεωρηθεί αδικαιολογήτως απών απ’ την εργασία του, να καταβληθούν κανονικά μεροκάματα, ένσημα κ.λπ.

Επισήμανε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, δεν καλύπτουν την αποζημίωση των πληγέντων στο 100% των ζημιών που υπέστησαν σε σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα προσθέτοντας ότι η πείρα δείχνει πως παρά τις υποσχέσεις και τις διακηρύξεις για κονδύλια, αυτά όταν και εάν δίνονται, δίνονται κουτσουρεμένα και με τόσο μεγάλη καθυστέρηση που δεν πιάνουν τόπο πραγματικά.

«Από τις πλημμύρες του 2015 στο Χαϊδάρι, οι κάτοικοι ακόμα περιμένουν να πάρουν το 600άρι που τους τάξατε. Δεν το έχουν πάρει ακόμα. Το ίδιο και στον Κάλαμο, από το καλοκαίρι για τις πυρκαγιές. Γι’ αυτό ό,τι υποσχεθήκατε σήμερα, μόνο άμα το δουν οι κάτοικοι της Μάνδρας να μπαίνει στις τσέπες τους θα το πιστέψουν. Όλα τα άλλα είναι λόγια του αέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «χώρια που η λύση του δανείου, δεν είναι λύση αλλά πρόκειται για νέα θηλιά».

Χαρακτήρισε τις πλημμύρες που έπληξαν την Δ. Αττική ως χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος που έχει ως βασικό υπεύθυνο την πολιτική, που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μαζί με την περιφερειακή και τοπική διοίκηση.

Για διάλυση της μεσαίας τάξης μέσω της υπερφορολόγησης για να δώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέρισμα έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. Ανέφερε ότι «ήταν συνειδητή απόφαση της κυβέρνησης και το ομολογούν υπουργοί της» και προειδοποίησε ότι με τη πολιτική αντίληψη της κυβέρνησης «σε λίγο θα έχουμε φτωχούς που θα απλώνουν το χέρι για βοήθεια και μια προνομιούχα τάξη που θα παζαρεύει με την εκάστοτε εξουσία».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιμένει στις σπατάλες του κράτους και πως δεν έχει κανένα σχέδιο για τους νέους και τους επαγγελματίες και επανέλαβε την πρόταση του Ποταμιού για τη θέσπιση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για όσους έχουν πληγεί από έκτακτες συνθήκες και την κρίση. «Όσο δεν αυξάνουμε τον πλούτο της χώρας θα κυνηγάμε την ουρά μας», επισήμανε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε και τη τραγωδία από τις πλημμύρες στη Μάνδρα λέγοντας «το κράτος ξύπνησε όταν είδαν τον αριθμό των νεκρών στις ειδησειογραφικές ιστοσελίδες». Άσκησε δριμεία κριτική στη περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου για τις υποσχέσεις της ότι σε έξι μήνες θα είχαν γίνει τα αντιπλημμυρικά μέτρα. «Κατηγορούσε τον κ. Σγουρό για τον θάνατο ενός συμπολίτη μας το 2013. Τώρα ποιος έχει την ευθύνη;», είπε χαρακτηριστικά.