Αν και στην κυβέρνηση δεν είναι αδιάφοροι για τη νέα εποχή στην οποία εισέρχεται η Κεντροαριστερά, με την εκλογή Γεννηματά στο τιμόνι του νέου φορέα προτιμούν να κρατούν χαμηλούς τόνους και να παρακολουθούν διακριτικά τις εξελίξεις. Η μεγάλη συμμετοχή, άλλωστε, των ψηφοφόρων τόσο στον α’ γύρο όσο και χθες, στον β’ γύρο, αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το Μαξίμου ότι… δεν αρέσει πια και πως πρέπει να προβληματιστεί.

Ετσι, αντικειμενικός στόχος του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να διατηρήσει στις τάξεις του όσο το δυνατόν περισσότερους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους τον ψήφισαν το 2015, ούτως ώστε να μην «επαναπατριστούν» στον νέο φορέα. Με βάση τις αναγνώσεις που κάνουν στο Μαξίμου θεωρούν ότι η μεγάλη μάζα τους παραμένει στην ομάδα των αναποφάσιστων, καθώς μέχρι σήμερα δεν εντοπίζονται στις δημοσκοπήσεις διαρροές ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και ευελπιστούν ότι ανάλογη θα είναι η εικόνα και με τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς. Οι προσεχείς δημοσκοπήσεις, ωστόσο, θα είναι αυτές που θα ξεκαθαρίσουν τι μέλλει γενέσθαι –και θα επηρεάσουν και την κατεύθυνση προς την οποία θα κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας.

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ. Προσώρας, πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ λένε πως η νίκη της Φώφης Γεννηματά δεν αλλάζει δραματικά τα δεδομένα στη στρατηγική τους, καθώς πρόκειται για μια γνώριμη αντίπαλο με σταθερές θέσεις. Διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα εάν εκλεγόταν, για παράδειγμα, κάποιος εκ των Σταύρου Θεοδωράκη και Γιώργου Καμίνη, οι οποίοι θεωρείται ότι έχουν «περάσματα» σε διαφορετικό κοινό, σε αντίθεση ακόμη και με τον Νίκο Ανδρουλάκη, που κινείται, όπως η Γεννηματά, στον χώρο του «σκληρού» ΠΑΣΟΚ. Επίσης, τους ικανοποιεί ότι στην προεκλογική περίοδο και οι δύο χθεσινοί μονομάχοι κράτησαν διακριτές αποστάσεις από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μολαταύτα, είναι γεγονός ότι τις ίδιες αποστάσεις κράτησαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη Γεννηματά να υψώνει τους τόνους προσωπικά απέναντι στον Πρωθυπουργό.

Οπως υποστηρίζουν πάντως στην Κουμουνδούρου, η στάση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ μοιάζει πιο διαλλακτική σε σύγκριση με αυτή του Ανδρουλάκη. Αυτό εκτιμούν, τουλάχιστον, τα λεγόμενα «πασοκογενή» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης Κεντροαριστεράς.