Είναι αλήθεια ότι το παρελθόν μάς ακολουθεί και σε κάποιο βαθμό προσδιορίζει και το σήμερα. Eχουμε την τάση είτε να το ωραιοποιούμε, είτε να το δαιμονοποιούμε –υπερβολές που ως γνωστόν βλάπτουν.

Η θλίψη που προκάλεσαν οι θάνατοι από τη φονική καταιγίδα ήταν αφορμή να βγουν στην επιφάνεια τα γνωστά αντανακλαστικά. Ποιος φταίει; Η κυβέρνηση, ακολουθώντας την πεπατημένη, απαντά τα σαράντα χρόνια που κατέστρεψαν τη χώρα. Νομίζει ότι έτσι τελειώνει με τις ευθύνες της και «βγαίνει κι από πάνω». Στην ανάγκη, όταν ζορίζεται, το ρίχνει και στην τρέλα. Κάνει μήνυση η περιφερειάρχης κατά παντός υπευθύνου!

Περίεργο, αλλά δεν βρίσκεται κανείς να πει ότι όλη η Δυτική Αθήνα ήταν αφημένη κάποτε στην τύχη της, έπαιρνε νερό από βυτιοφόρα, δεν είχε αποχετευτικό δίκτυο, πνίγονταν κάθε χειμώνα το Μπουρνάζι, η Νίκαια, τα Λιόσια, ώσπου μια κυβέρνηση καθυβριζόμενη σήμερα, έδωσε σημασία στις «γειτονιές της Αθήνας» και τις μετέτρεψε σε σύγχρονες πόλεις. Οι σημερινοί ιθύνοντες τι κάνουν; Κατηγορούν!

Η κουβέντα μάς οδηγεί στην άλλη όχθη και στη διαδικασία ανάδειξης αρχηγού στην Κεντροαριστερά. Την πρώτη Κυριακή εξέπληξε η υπομονετική παρουσία 210.000 ψηφοφόρων. Σημαίνει ότι πολλοί ψήφισαν για να δείξουν την αντίθεσή τους στα τρέχοντα. Κάποιοι που ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκαν ως απογοητευμένοι. Κι ενώ όλοι συμφωνούν σε αυτό, τινές των σχολιαστών λοιδόρησαν το αποτέλεσμα και τους ψηφοφόρους γιατί αποτελούν, λέει, το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ (ενώ αυτοί προτιμούν το ρηχό!). Ούτως ή άλλως η Ιστορία δεν γυρνά πίσω κι οι προκλήσεις είναι μπροστά!

Κάποιοι θέλουν έναν λαό και ένα κόμμα στα μέτρα τους (!) και δεν το βρίσκουν. Περίεργο, γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι η πολιτική ασκείται επί του πραγματικού κι όχι επί του φαντασιακού. Το πιο δύσκολο να αλλάξει στον άνθρωπο είναι η νοοτροπία και η δική του πρόσληψη της καθημερινότητας. Ετσι, το ένα λάθος φέρνει το άλλο και καταγγέλλεται ως λαϊκισμός ό,τι δεν αρέσει, ενώ κατά τα άλλα ο λαϊκισμός θεριεύει στας Αμέρικας και στας Ευρώπας, που αποτελούν και τα πρότυπά μας!

Οι γραμμές αυτές δεν επιδιώκουν να καθαγιάσουν κανέναν, ούτε το παρελθόν ασφαλώς, αλλά να καταδείξουν τη σύγχυση που επικρατεί σε όλο το πολιτικό και κοινωνικό φάσμα της χώρας. Αν δεν διατηρηθεί ψυχραιμία κι αν δεν δούμε την αλήθεια με τα μάτια της λογικής, δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα και βρέχει δε βρέχει θα παλεύουμε με τις λάσπες, μη βρίσκοντας τη στενωπό που θα μας οδηγήσει έξω από την κρίση και τις συνέπειές της.

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός.