Ως απολύτως αναμενόμενη μετά και τα αποτελέσματα τoυ πρώτου γύρου χαρακτήρισαν στελέχη της ΝΔ την επικράτηση της Φώφης Γεννηματά στον χθεσινό δεύτερο γύρο της αναμέτρησης για την ανάδειξη νέου ηγέτη στον υπό διαμόρφωση πολιτικό φορέα στην Κεντροαριστερά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι η όλη διαδικασία ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η υψηλή συμμετοχή και στους δύο γύρους και η διαφαινόμενη δυναμική που αναπτύσσεται στον χώρο της Κεντροαριστεράς και προσπερνά πλέον το κυβερνών κόμμα, πλήττουν σαφώς τον Αλέξη Τσίπρα και τους σχεδιασμούς της Κουμουνδούρου. Ο «επαναπατρισμός» ψηφοφόρων στο ΠΑΣΟΚ που αποτελεί τον βασικό πόλο του νέου σχήματος και η κατάρρευση της εικόνας κυριαρχίας που προέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Κεντροαριστεράς θα έχουν, σύμφωνα με επιτελικά γαλάζια στελέχη, και σημαντικές εκλογικές επιπτώσεις για τον Τσίπρα.

Σε ό,τι αφορά τη συντηρητική παράταξη, τακτικοί συνομιλητές του προέδρου της ΝΔ εκτιμούν όχι μόνον πως δεν απειλείται, αντιθέτως ότι μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να προσεγγίσει πλέον τους ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντροαριστεροί», δηλώνουν υπέρμαχοι των μεταρρυθμίσεων και έχουν ξεφύγει από τον «κρατισμό» που εξέφραζε ως κυρίαρχη θέση το ΠΑΣΟΚ κατά το παρελθόν.

ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙΣ. Στη ΝΔ θεωρούν ότι η Φώφη Γεννηματά δεν είναι μια άγνωστη πολιτικός που μπορεί να αιφνιδιάσει με απρόβλεπτες και σκληροπυρηνικές απόψεις. Αναμένουν τις πρώτες κινήσεις της μετά την εκλογική επικράτηση, αλλά γενικότερα την αντιμετωπίζουν ως μετριοπαθή, αξιόπιστο συνομιλητή και αναφέρουν ότι παρά τις κεφαλαιώδεις διαφορές που καταγράφονται σε επίπεδο ιδεολογίας, υπάρχουν κάποιες βασικές επιλογές στις οποίες μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα στη ΝΔ και τον υπό συγκρότηση πολιτικό φορέα υπό την ηγεσία της. Υπενθυμίζουν δε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως ακόμη και αυτοδύναμη να είναι η ΝΔ την επομένη των εκλογών, θα επιδιώξει ευρύτερες πολιτικές συναινέσεις πάνω στις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει το συντομότερο από την πολύπλευρη κρίση που σήμερα αντιμετωπίζει.

«Προσβλέπω πάντα σε μια ειλικρινή συνεννόησή μας για τα σημαντικά ζητήματα του τόπου» ήταν, άλλωστε, και το μήνυμα που συνόδευσε χθες το βράδυ τα συγχαρητήρια του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Φώφη Γεννημάτα.