Η ρήξη χιαστού ταλαιπωρεί τους ελληνικούς συλλόγους. Ο Γιάκομπ Γιόχανσον είναι ο τελευταίος που προστέθηκε στη λίστα των ποδοσφαιριστών που υπέστησαν αυτόν τον τραυματισμό, τη στιγμή μάλιστα που ετοιμαζόταν να πανηγυρίσει την πρόκριση της Σουηδίας στην τελική φάση του Μουντιάλ.

Ενα ακόμα πρόβλημα για την ΑΕΚ, καθώς μόλις επέστρεψε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος (έπαθε χιαστού τον περασμένο Απρίλιο κόντρα στον Πλατανιά) μπήκε στο χειρουργείο ο Πέτρος Μάνταλος, ο οποίος τραυματίστηκε (ρήξη χιαστού στο αριστερό γόνατο, ενώ πριν από ενάμιση χρόνο είχε τον ίδιο τραυματισμό στο δεξιό).

Επίσης, νοκάουτ έχουν τεθεί ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, Παναγιώτης Γλύκος (δεν έχει επιστρέψει από τον περασμένο Μάιο), αλλά και ο Λουτσιάνο Νέβες του Παναθηναϊκού, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει τον Φεβρουάριο.

Πού οφείλεται όμως αυτός ο σοβαρός τραυματισμός; «Σε πολλούς παράγοντες. Στα γήπεδα που ίσως δεν επιτρέπουν ανάλογη ελευθερία στο πόδι, στην κόπωση, σε ανατομικούς παράγοντες, στην ταχύτητα του αθλήματος, αλλά και στον ρυθμό του παιχνιδιού», εξηγεί ο επικεφαλής του ιατρικού τιμ της ΑΕΚ Παντελής Νικολάου προσθέτοντας μάλιστα πως οι γιατροί προσπαθούν να δημιουργήσουν καλύτερες συνθήκες για την πρόληψη του συγκεκριμένου τραυματισμού.

Η ιατρική επιτροπή της παγκόσμιας ομοσπονδίας έχει δημιουργήσει το πρόγραμμα «FIFA 11», που περιλαμβάνει ειδικές ασκήσεις και προπόνηση, που βοηθούν να μειωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η πιθανότητα να υποστεί ένας ποδοσφαιριστής ρήξη χιαστού. Σύμφωνα με τον Παντελή Νικολάου, είναι ένα πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθούν οι ομάδες σε επαγγελματικό επίπεδο. «Εχει δοκιμαστεί σε τέσσερις-πέντε χώρες και ειδικά σε τουρνουά με μικρά παιδιά. Γενικά, παρατηρήθηκε ότι οι τραυματισμοί στον πρόσθιο χιαστό μειώθηκαν τουλάχιστον στο 1/3».

Πρόσφατα επέστρεψε στα γήπεδα ο Νίκος Καρέλης. Ο διεθνής ποδοσφαιριστής της Γκενκ στάθηκε ιδιαίτερα άτυχος πέρυσι, καθώς είχε αρχίσει εντυπωσιακά τη χρονιά (18 γκολ), όμως παραμονές Πρωτοχρονιάς, κόντρα στη Γάνδη, υπέστη ρήξη χιαστού και έμεινε εκτός περίπου δέκα μήνες. Τον περασμένο Φεβρουάριο οδηγήθηκε στο χειρουργείο και ο Δημήτρης Κολοβός, καθώς τραυματίστηκε στο ματς της Μαλίν με τη Λόκερεν.

Ρήξη χιαστού υπέστησαν πέρυσι άλλοι τρεις ποδοσφαιριστές, οι Κώστας Τριανταφυλλόπουλος (Αστέρας Τρίπολης), Τάσος Παπάζογλου (στον Παναιτωλικό), Βασίλης Πατσατζόγλου (στον Πανιώνιο).

Τέλος, οκτώ ποδοσφαιριστές έχουν τεθεί νοκάουτ λόγω χιαστού και στη Φούτμπολ Λιγκ, με πιο πρόσφατο περιστατικό τον Αγγελο Οικονόμου του ΟΦΗ.