Ο απερχόμενος πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπόρουτ Πάχορ εξασφάλισε δεύτερη θητεία έναντι του αντιπάλου του Μάριαν Σάρετς, στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που σηματοδοτήθηκε από τα υψηλά ποσοστά αποχής, σύμφωνα με τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα.

Με καταμετρημένο το 93% των ψήφων, ο Πάχορ (κεντροαριστερά), 54 ετών, και φαβορί στην εκλογική αναμέτρηση, έλαβε το 53,13% των ψήφων έναντι 46,87% του αντιπάλου του και δημάρχου της πόλης Κάμνικ.

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 40,7%.

Ο Σάρετς, 39 ετών, που συμμετείχε στις εκλογές ως ανεξάρτητος υποψήφιος, παραδέχθηκε την ήττα του, δηλώνοντας ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του «την ώρα που μας έλεγαν, μόλις ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία, ότι δεν έχουμε καμία τύχη».

Ο Μάριαν Σάρετς έγινε γνωστός για τις μιμήσεις που έκανε υποδυόμενος πολιτικούς της Σλοβενίας προτού ασχοληθεί κι ο ίδιος με την πολιτική. Είναι δήμαρχος της πόλης Κάμνικ, κοντά στην πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα, από το 2010 και η εκστρατεία του είχε ως κεντρικό σύνθημα την απόρριψη των πολιτικών ελίτ.

Προκάλεσε έκπληξη, συγκεντρώνοντας το 24,93% των ψήφων στον πρώτο γύρο της 22ας Οκτωβρίου και επικρατώντας έναντι άλλων 7 υποψηφίων, μερικοί από τους οποίους προέρχονταν από τους κόλπους μεγάλων πολιτικών κομμάτων.

Καμαρώνει για τους δεκάδες χιλιάδες «φίλους» στοInstagram

Ο Μπάρουτ Πάχορ είχε λάβει ποσοστό 47,10%, ενώ ήλπιζε ότι θα επανεκλεγόταν από τον πρώτο γύρο.

Περίπου 1,7 εκατομμύρια ψηφοφόροι κλήθηκαν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ωστόσο λίγοι ανταποκρίθηκαν με αποτέλεσμα στον πρώτο γύρο το ποσοστό αποχής να ανέλθει σε 55%.

Ο Πάχορ είχε καλλιεργήσει κατά τη διάρκεια της θητείας του στον προεδρικό θώκο την εικόνα μοντέρνου προέδρου, που βρισκόταν κοντά στους πολίτες.

Πρώην μοντέλο, πρώην μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σλοβενίας και κατόπιν στέλεχος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SD), συνηθίζει να καμαρώνει για τους 40.000 εγγεγραμμένους «φίλους» που διαθέτει στο Instagram, όπου συχνά αναρτά στιγμιότυπα από την προσωπική του ζωή.

Είχε τη στήριξη του κόμματος του Σοσιαλδημοκρατών, που από το 2014 συμμετέχει στο συνασπισμό του κεντρώου πρωθυπουργού, Μίρο Τσέραρ.

Αφού ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού το 2008, ο Πάχορ αναγκάστηκε να αποχωρήσει το 2011 μεσούσης της οικονομικής κρίσης και επανήλθε δυναμικά, καταλαμβάνοντας τον προεδρικό θώκο το 2012.