Ο Ντενίζ Γιουτζέλ, ο γερμανοτούρκος δημοσιογράφος που κρατείται από τις τουρκικές αρχές από το Φεβρουάριο, κατηγόρησε τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι έχει επιβάλει στην τουρκική κοινωνία «καθεστώς φόβου» και τόνισε πως θεωρεί ότι η Τουρκία ολισθαίνει προς το φασισμό.

Ο 44χρονος Γιουτζέλ, ανταποκριτής της εφημερίδας Die Welt, προέβη στις δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα die tageszeitung, η οποία αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα.

Ο δημοσιογράφος συνελήφθη στις 14 Φεβρουαρίου με την κατηγορία της προπαγάνδας με στόχο τη στήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης.

Ο Γιουτζέλ είπε ότι παραμένει σε απομόνωση στη φυλακή Σιλιβρί, δυτικά της Κωνσταντινούπολης, «Η απομόνωση είναι βασανιστήριο» υπογράμμισε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι ακόμα και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι φοβούνται μήπως υποπέσουν σε κάποιο λάθος:

«Ενα καθεστώς φόβου δε βάζει στο στόχαστρο μονάχα τους επικριτές του, επηρεάζει επίσης τα μέλη του συστήματος καταπίεσης».

«Ο ίδιος ο Ερντογάν φοβάται περισσότερο»

Ο ανταποκριτής υποστήριξε ότι ο ίδιος ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους φοβάται περισσότερο:

«Γνωρίζει τι να περιμένει, εάν χάσει την εξουσία και γι’ αυτό ακριβώς επιβάλλει στην κοινωνία το καθεστώς του φόβου».

Ο Γιουτζέλ ελπίζει πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, όπου έχει προσφύγει με τη στήριξη του Βερολίνου, θα αποφανθεί σύντομα για την υπόθεσή του μετά την προθεσμία της 28ης Νοεμβρίου που έχει λάβει η Τουρκία ώστε να καταθέσει τις θέσεις της, ωστόσο δεν είναι σίγουρος σχετικά με το τι να αναμένει.

Τόνισε επιπλέον ότι όπως πολλοί επικριτές του Ερντογάν, ο ίδιος ένιωσε απογοήτευση που το δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές εκπαιδευτικών και κυβερνητικών στελεχών οι οποίοι βρέθηκαν στο στόχαστρο του κύματος εκκαθαρίσεων.

«Γνωρίζω, ωστόσο, ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συστάθηκε για να αντιμετωπίσει τις περιπτώσεις παραβίασης των ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι όμως να εμποδίσει ολόκληρη χώρα από το να ολισθήσει στον φασισμό» είπε.

Η εφημερίδα έκανε γνωστό ότι η συνέντευξη παραχωρήθηκε εγγράφως μέσω των δικηγόρων του Γιουτζέλ.