Στο αγαπημένο του Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ο Παναθηναϊκός στην κορυφαία του εμφάνιση της χρονιάς πήρε την πρώτη του εκτός έδρας νίκη στην Ευρωλίγκα (70-62) και πρώτη στην ιστορία του στα ευρωπαϊκά ντέρμπι στον Πειραιά, ανακτώντας άμεσα την ψυχολογία του μετά τον αποκλεισμό στο κύπελλο από την ΑΕΚ.

Βυθίζοντας αντίθετα τον Αιώνιο αντίπαλό του σε βαθιά κρίση (ήδη υπήρχαν πολύ έντονες αποδοκιμασίες), καθώς για ένα ακόμα παιχνίδι ο Ολυμπιακός είχε τρομερό επιθετικό πρόβλημα, ενώ παράλληλα γνώρισε την τέταρτη συνεχόμενη ήττα του από τον Παναθηναικό με τις τρεις τελευταίες μάλιστα να είναι στο ΣΕΦ !

Ο Παναθηναϊκός με εκπληκτικό τον Γκέιμς Γκίστ, «καυτό» ως συνήθως τον Ρίβερς, κομβικό τον Σίνγκλεντον, τον Λοτζέσκι να «εκτελεί» τους πρώην συμπαίκτες του αλλά και παίκτη-αποκάλυψη (mvp) τον Λεκαβίτσιους, κατάφερε για πρώτη φορά όλα αυτά τα χρόνια να νικήσει στον Πειραιά τον μεγάλο αντίπαλο του για την Ευρωλίγκα.

Οι γηπεδούχοι σε μια από τις χειρότερες βραδιές στην ευρωπαϊκή τους ιστορία απογοήτευσαν 11.000 φίλους τους που γέμισαν το γήπεδο και περίμεναν ουσιαστικά από έναν παίκτη (Στρέλνιεκς) να τα κάνει όλα.

Πνίγηκαν στο άγχος και σούταραν με ποσοστά που δεν συναντάς ούτε σε παιδικό πρωτάθλημα. Με τον κόουτς Γιάννη Σφαιρόπουλο να εγκλωβίζεται από τον Ισπανό αντίπαλό του και να μην μπορεί για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι να ξεμπλοκάρει την ομάδα του στην επίθεση.

Ο Παναθηναϊκός σε μια από τις πιο μεστές εμφανίσεις του, έδειξε τα δόντια του και δικαίως λύγισε – εύκολα στο φινάλε – τον μεγάλο αντίπαλό του.

Από το πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός είχε μπει πολύ καλύτερα στο παιχνίδι και ουσιαστικά το 35-30 με το οποίο προηγήθηκε στο ημίχρονο δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα των δύο ομάδων

Οι Πράσινοι ήταν εμφανώς καλύτεροι και με ένα γρήγορο 11-0 προηγήθηκαν 11-2 μόλις στο 3ο λεπτό με τον Λοτζέσκι να επανέρχεται ως αντίπαλος στο ΣΕΦ και να κάνει ζημιά με 6 πόντους.

Την ίδια στιγμή ο Καλάθης οργάνωνε άψογα την ομάδα του, ο Ρίβερς σκόραρε – όπως συνηθίζει – σαν στο σπίτι του στο ΣΕΦ και κάπως έτσι οι πράσινοι πήραν την πρώτη διαφορά.

Με τον Πασκουάλ να έχει ξεκινήσει στην πεντάδα τόσο τον Λοτζέσκι (αποδοκιμάστηκε χλιαρά στην παρουσίαση, αλλά πιο έντονα μετά τα καλάθια) όσο και τον Αντετοκούνμπο.

Οι αλλαγές του Γιάννη Σφαιρόπουλου με την είσοδο των Στρέλνιεκς και Μάντζαρη έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα, με πολύ περισσότερη πίεση, καλύτερη ανασταλτική λειτουργία και μείωση του σκορ στον πόντο (12-13 στο 8’) ενώ το πρώτο δεκάλεπτο βρήκε μπροστά τους γηπεδούχους με τρίποντο του Βαγγέλη Μάντζαρη (17-16).

Όμως με τον Μιλουτίνοφ σε άλλο γήπεδο (στη χειρότερή του εμφάνιση στην ομάδα) τους Έλληνες να έχουν σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα – προφανώς από το σερί του Παναθηναϊκού που έφτασε αισίως στις τέσσερις συνεχόμενες νίκες – και τους ξενους να είναι εκτός κλίματος, μάλλον κολακευτικό ήταν το 30-35 του ημιχρόνου.

Στους Πράσινους είχε μπει στην εξίσωση και ο Σίγκλετον με τον Γκίστ σε άμυνα και επίθεση με το νέο σερί (9-0) των φιλοξενουμένων να φέρνουν το 25-17 για την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ που νίκησε και πάλι κατά κράτος τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στη μάχη των πάγκων.

Οι Πράσινοι με κορυφαίο τον Τζέιμς Γκίστ, ξέφυγαν και πάλι με οκτώ πόντους (38-30) στις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου, με όπλο κυρίως την άμυνα. Την ίδια στιγμή ο μοναδικός Ερυθρόλευκος που είχε επαφή με το καλάθι (αλλά και το ματς !) ήταν ο Στρέλνιεκς με 15 πόντους όταν και μείωσε εκ νέου στο καλάθι (38-40).

Σίνγκλεντον και Γκίστ δεν μάζευαν μόνο τα ριμπάουντ για πλάκα (11 είχαν πάρει στα πρώτα 25 λεπτά) αλλά πετύχαιναν και τρομερά καλάθια στη λήξη του χρόνου που ήταν «μαχαιριές» δείχνοντας την απίστευτη συγκέντρωση που είχαν οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ.

Σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που ο Στρέλνιεκς έμοιαζε με μοναχικό κούκο (ισοφάρισε με καλάθι και φάουλ σε 44-44 δυόμιση λεπτά πριν το φινάλε της τρίτης περιόδου) και ήταν σχεδόν αδύνατον να φέρει την άνοιξη κόντρα σε μια ομάδα.

Ο Χόλις Τόμπσον – επίσης στη χειρότερη βραδιά του στους Ερυθρόλευκους – πέτυχε τον πρώτο του πόντο στο 28’ δίνοντας το προβάδισμα στους Πειραιώτες (45-44). Ο δε Μακλίν με το δεύτερο μόλις καλάθι του στο 29’ (!) έδωσε προβάδισμα για πρώτη φορά με τρεις πόντους στον Ολυμπιακό (47-44).

Κανένα πρόβλημα όμως για τους Πράσινους με τον Γκάμπριελ να κάνει εκπληκτικό κάρφωμα και τον Ρίβερς να ευστοχεί σε τρίποντο από το…ΟΑΚΑ και να κλείνει το 3ο δεκάλεπτο και πάλι με τον Παναθηναϊκό μπροστά (49-47) με Ρίβερς και Γκίστ να έχουν σε εκείνο το σημείο 5/8 τρίποντα μαζί, ενώ όλοι οι υπόλοιποι συμπαίκτες τους μόλις 1/13 !

Με νέο τρίποντο του Γκάμπριελ αυτή τη φορά ο Παναθηναϊκός ξέφυγε με 56-49 στο 32’ με σερί 12-2 και το Λιθουανό πλέι μέικερ Λούκας Λεκαβίτσιους να παίζει εξαιρετικά σε μια πολύ δύσκολη έδρα. Κάνοντας εκπληκτικά πράγματα ο νεαρός έδωσε προβάδισμα ακόμα και με 12 πόντους στους Πράσινους (66-54 στο 37’) και σάλπισε το σύνθημα της νίκης, βυθίζοντας στην κρίση τον Ολυμπιακό.

Που μετά από ένα εύκολο πρόγραμμα στην αρχή αρχίζουν τώρα τα δύσκολα (καλή ώρα το ντέρμπι με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Φενέρμπαχτσε την Τρίτη στην Τουρκία) και θα πρέπει να βγάλουν αντίδραση.

Μπορεί ακόμα να είναι νωρίς, αλλά ο Ολυμπιακός πλέον είναι σε δυσχερή θέση και πλέον για να πατσίσει κόντρα στον Παναθηναϊκό μπορεί να το κάνει μόνο εάν το φινάλε της χρονιάς κατακτήσει το πρωτάθλημα. Ακόμα όμως υπάρχει πολύς δρόμος.

Ο Παναθηναϊκός «κλείδωσε» τη ρακέτα του και ανάγκασε τον αντίπαλό του να σουτάρει με 40% στα δίποντα (15/37) και 26% στα τρίποντα (6/23) κάνοντας περίπατο στο φινάλε.

Τα δεκάλεπτα: 17-16, 30-35, 47-49, 62-70

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σφαιρόπουλος): ΜακΛιν 10, Παπαπέτρου 11 (2), Αγραβάνης 1, Μιλουτίνοφ 4, Στρέλνιεκς 18 (3), Πρίντεζης 3, Παπανικολάου 2, Μάντζαρης 9 (1), Ρόμπερτς 3, Τόμπσον 1

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 5 (1), Ρίβερς 12 (2), Παππάς 2, Γκιστ 15 (3), Βουγιούκας 2, Λεκαβίτσιους 14 (1), Γκάμπριελ 5 (1), Λοτζέσκι 9 (1), Καλάθης 6, Αντετοκούνμπο