Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος ανακοίνωσε την Τετάρτη την κατάσχεση φορτίου 12 τόνων κοκαΐνης, ποσότητας που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ στη χώρα, η οποία κατατάσσεται πρώτη στην παραγωγή του συγκεκριμένου ναρκωτικού παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Ποτέ πριν, αφότου αρχίσαμε πριν από 40 και πλέον χρόνια να καταπολεμούμε τη διακίνηση ναρκωτικών, δεν είχαμε κάνει κατάσχεση τέτοιου μεγέθους», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους σε δημοσιογράφους.

Το φορτίο, το οποίο εκτιμάται ότι έχει αξία περίπου 360 εκατομμυρίων δολαρίων, ανήκε στην Clan del Golfo, την ισχυρότερη συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος στη λατινοαμερικάνικη χώρα, η οποία επιδίδεται κυρίως στη διακίνηση ναρκωτικών.

Κατασχέθηκε σε περιοχή όπου παράγονται μπανάνες, στη νομαρχία Αντιόκια (βορειοδυτικά).

Περίπου1.460.000 στρέμματα γης για φύλα κόκας

«Με αυτήν την κατάσχεση ξεπεράσαμε την (κατασχεθείσα) ποσότητα της περασμένης χρονιάς: 362 τόνοι», έναντι 317 τόνων κοκαΐνης το 2016, υπογράμμισε ο πρόεδρος Σάντος.

Σε ανακοίνωσή της, η αστυνομία εξήγησε ότι περίπου 400 στελέχη της υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών συμμετείχαν σε επιχείρηση σε τέσσερις ιδιοκτησίες στις πόλεις Τσιγοροδό και Καρέπα. Τα ναρκωτικά βρέθηκαν θαμμένα στη γη.

Η κοκαΐνη ανήκε στον αρχηγό της συμμορίας, τον Ντάιρο Αντόνιο Ούσουγα, ή «Οτονιέλ», τον πλέον καταζητούμενο κακοποιό σήμερα στην Κολομβία.

Με περίπου 1.460.000 στρέμματα γης να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή φύλων κόκας, του φυτού που αποτελεί τη βάση της κοκαΐνης, η Κολομβία κατατάχθηκε το 2016 στην πρώτη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή και εξαγωγή αυτού του ναρκωτικού (886 τόνοι), κατά τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ.