Την εκτίμηση ότι ο Σαάντ Χαρίρι, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, ο οποίος υπέβαλε την παραίτηση του το Σάββατο, θα επιστρέψει στην Βηρυτό τις επόμενες μέρες εξέφρασε την Δευτέρα, ουπουργός Εσωτερικών της χώρας Νοχάντ Ματσνούκ.

Σύμφωνα με τον Ματσνούκ η συνάντηση της Δευτέρας του Χαρίρι με τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας διέψευσε τις «φήμες», αναφερόμενος προφανώς στις εικασίες στον Λίβανο ότι ο Χαρίρι έχει τεθεί υπό κράτηση στην Σαουδική Αραβία ή ότι υποχρεώθηκε να παραιτηθεί.

Να σημειωθεί ότι την Δευτέρα ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας συναντήθηκε στο Ριάντ με τον Χαρίρι, όπως μετέδωσε το al-Arabiya.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας SPA δημοσίευσε φωτογραφίες του Χαρίρι με τον βασιλιά Σαλμάν να ανταλλάσσουν χειραψία και στη συνέχεια να κάθονται μαζί σε χώρο του παλατιού.

Εν τω μεταξύ σε δηλώσεις ότιη ασφάλεια και η οικονομική και πολιτική σταθερότητα στη χώρα συνιστούν «κόκκινες γραμμές» προχώρησε οπρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν σύμφωνα με τονυπουργό Δικαιοσύνης Σαλίμ Τζρεϊσάτι.

Ο Αούν προήδρευσε την Δευτέρα σύσκεψης στο προεδρικό μέγαρο Μπάαμπντα με την συμμετοχή υπουργών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων ασφαλείας για να αξιολογηθεί η κατάσταση στον τομέα ασφαλείας.

Στη συνέχεια, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο υπουργός Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι ο πρόεδρος της χώρας δεν θα κάνει κάποια κίνηση που να αφορά την παραίτηση του Χαρίρι προτού ο τελευταίος επιστρέψει από το εξωτερικό τονίζοντας ότι «η παραίτηση θα πρέπει να είναι εκούσια».

Ο Μισέλ Αούν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι οι πολιτικοί ηγέτες ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις για ψυχραιμία, ενίσχυση της ασφάλειας και εθνική ενότητα.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Ριάντ Σαλάμεχ από την πλευρά του έκανε λόγο για νομισματική σταθερότητα και διαβεβαίωσε ότι οι αγορές λειτουργούν φυσιολογικά, όπως μετέδωσε το τοπικό δίκτυο LBC, ενώ πρόσθεσε ότι δεν κινδυνεύει το εθνικό νόμισμα, η λίρα.

Η αιφνιδιαστική παραίτηση του Χαρίρι με τηλεοπτική του εμφάνιση που μεταδόθηκε το Σάββατο από το al-Arabiya προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Βηρυτό. Κάποιοι μάλιστα υποστήριξαν ότι μπορεί να μην ήταν εκούσια. Ο ίδιος την δικαιολόγησε λέγοντας ότι φοβάται για τη ζωή του, ενώ κατηγόρησε την Χεζμπολάχ και το Ιράν ότι πυροδοτούν εντάσεις στην περιοχή.

Η απόφασή του προκάλεσε την ανατροπή της κυβέρνησης συμμαχίας, στην οποία συμμετέχει η σιιτική μουσουλμανική οργάνωση Χεζμπολάχ, βυθίζοντας τη χώρα σε νέα πολιτική κρίση και εκθέτοντάς την στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης ανάμεσα στη σουνιτική Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν.

Την Παρασκευή, ο Χαρίρι μετέβη στο Ριάντ και δεν επέστρεψε στον Λίβανο. Η ανακοίνωση της παραίτησής του έγινε από άγνωστη τοποθεσία. Η Σαουδική Αραβία είναι ένας από τους σφοδρότερους εχθρούς του Ιράν.

Το σαουδαραβικής ιδιοκτησίας δίκτυο al-Arabiya al-Hadath, μετέδωσε, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενη πηγή, ότι απετράπη σχέδιο δολοφονίας του Χαρίρι στη Βηρυτό πριν από λίγες μέρες.