Η ΑΕΚ τα είχε όλα εναντίον της! Τις μέρες που ο ΠΑΟΚ ξεκούραστος και φρέσκος ετοιμαζόταν για το χθεσινό ντέρμπι του ΟΑΚΑ, εκείνη ξόδευε όλη την ενέργειά της στο ματς με τη Μίλαν και 72 ώρες αργότερα έπρεπε να βρει τα αποθέματα για να αντιμετωπίσει την ομάδα της Θεσσαλονίκης.

Υστερα από μια εβδομάδα, στον πρώτο αγώνα πρωταθλήματος από τον τραυματισμό του Πέτρου Μάνταλου, προσπαθεί ακόμη να μάθει να ζει και να αγωνίζεται χωρίς τον αρχηγό της. Στην προθέρμανση ο Ούρος Τσόσιτς ένιωσε ενοχλήσεις και ο Μανόλο Χιμένεθ υποχρεώθηκε να κάνει αλλαγή στα πλάνα του πριν καν αρχίσει το ντέρμπι. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η ΑΕΚ κλήθηκε μόλις στο 8ο λεπτό του αγώνα να διαχειριστεί ένα επιπρόσθετο χάντικαπ, με τη δίκαιη αποβολή του Αραούχο. Ο Αργεντίνος αντέδρασε με αντιαθλητικό τρόπο σε φάουλ του Ζαμπράνο και ο άψογος χθες Αρετόπουλος έδειξε κίτρινη στον παίκτη του ΠΑΟΚ και απευθείας κόκκινη στον Αραούχο.

Κι όμως! Ο ΠΑΟΚ δεν εκμεταλλεύτηκε τις ευνοϊκές συνθήκες για να πετύχει την πρώτη εκτός έδρας νίκη του και η ψυχωμένη ΑΕΚ, κόντρα στη ροή των πραγμάτων, ήταν εκείνη που σημείωσε το γκολ που άνοιξε το σκορ του ματς το οποίο ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

Οι αλλαγές του Χιμένεθ

Ο Μανόλο Χιμένεθ, βλέποντας τον Αραούχο να αφήνει τους συμπαίκτες του με αριθμητικό μειονέκτημα, έδωσε εντολή το 3-5-2 να αλλάξει σε 4-4-1, με τον Λιβάγια μοναδικό προωθημένο, προκειμένου να ελέγξει το χώρο του κέντρου και να κλείσει τους διαδρόμους. Προφανώς περίμενε ότι ο ΠΑΟΚ θα άλλαζε την τακτική του, θα γινόταν πιο επιθετικός και θα πίεζε την ομάδα του στο μπροστινό μισό μέρος του γηπέδου, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Η ομάδα του Λουτσέσκου δεν είχε ανάπτυξη από τα άκρα, δεν βγήκε μπροστά και γενικώς με εξαίρεση ένα σουτ του Βιεϊρίνια δεν έκανε αισθητή την παρουσία του.

Κάτι που έκανε ο Λιβάγια στο 25ο λεπτό, σημειώνοντας το γκολ που έκρινε τον αγώνα. Υστερα από σουτ του Γκάλο που κόντραρε στα πόδια παικτών του ΠΑΟΚ, το ριμπάουντ κατέληξε στον Σιμόες που βρισκόταν δεξιά.

Το γύρισμά του βρήκε ανοργάνωτη την άμυνα των φιλοξενούμενων και ο Λιβάγια με προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα της εστίας του Ρέι. Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Γιόχανσον έκανε δυνατό σουτ που έβγαλε με ωραία επέμβαση ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ και η σεμνή τελετή στο ΟΑΚΑ τελείωσε ουσιαστικά στο 35ο λεπτό, όταν ο Ζαμπράνο δέχτηκε δεύτερη κίτρινη και η αριθμητική ισορροπία αποκαταστάθηκε.

Η ΑΕΚ ήταν προφανές ότι δεν επρόκειτο να ρισκάρει και πρώτο μέλημα της ήταν να προστατεύσει το προβάδισμα στο σκορ, ενώ ο ΠΑΟΚ ακόμη και όταν ο Λουτσέσκου αποφάσισε να ρίξει τον Μπίσεσβαρ (68′), ο οποίος ορθώς αποβλήθηκε στο 90+1 για αντιαθλητικό κτύπημα στον Μπακασέτα, παρέμεινε άνευρος και χωρίς πάθος.

ΑΕΚ: Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Λαμπρόπουλος, Μπακάκης, Λόπες, Γιόχανσον, Σιμόες, Χριστοδουλόπουλος (74′ Γαλανόπουλος), Λιβάγια (65′ Μπακασέτας), Αραούχο.

ΠΑΟΚ: Ρέι, Μάτος, Βαρέλα, Ζαμπράνο, Λέοβατς (42′ Κρέσπο), Τσίμιροτ, Σάκχοφ (46′ Κάμπος), Πέλκας (68′ Μπίσεσβαρ), Ελ Καντουρί, Βιεϊρίνια, Πρίγιοβιτς.