Η βελγική δικαιοσύνη «θα εξετάσει» το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε η Ισπανία σε βάρος του καταλανού ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν, ανέφερε απόψε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής εισαγγελίας, επιβεβαιώνοντας ότι οι βελγικές αρχές έχουν λάβει το ένταλμα.

«Θα το εξετάσουμε, κατόπιν θα το αναθέσουμε σε ανακριτή», εξήγησε ο Ερικ Βαν ντε Σάιπτ.

Νωρίτερα, η ισπανίδα δικαστής Κάρμελ Λαμέλα είχε εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αποπεμφθέντος προέδρου της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν ο οποίος έχει φύγει στο Βέλγιο.

Είμαι έτοιμος να θέσω υποψηφιότητα

Η δικαστής απέρριψε επίσης το αίτημα του Πουτζντεμόν να καταθέσει μέσω βιντεοδιάσκεψης. Στο μεταξύ, οΠουτζντεμόν, που έφυγε από την Ισπανία για το Βέλγιο μετά την αποπομπή της περιφερειακής κυβέρνησης, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει στις πρόωρες περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου στην Καταλωνία.

«Είμαι έτοιμος να θέσω υποψηφιότητα… μπορώ να κάνω εκστρατεία από οπουδήποτε» σημείωσε σε δηλώσεις του στο βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF.

«Θεωρούμε ότι είμαστε μια νόμιμη κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρξει συνέχεια προκειμένου να πούμε στον κόσμο τι συμβαίνει στην Ισπανία… Οι εκλογές δεν θα είναι ουδέτερες, ανεξάρτητες και ομαλές αν η κυβέρνηση βρίσκεται στην φυλακή».