Ενδεχόμενα την Παρασκευή θα εκδοθεί, πιθανόν, το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του αποπεμφθέντος ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν από τηνΙσπανίδα δικαστή που έχει επιφορτιστεί με την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος των αυτονομιστών ηγετών της Καταλωνίας σύμφωνα με μια πηγή του ισπανικού δικαστηρίου.

Η πηγή διέψευσε την εφημερίδα La Vanguardia που νωρίτερα είχε αναφέρει ότι η δικαστής είχε ήδη εκδώσει την Πέμπτη το ένταλμα σύλληψης, σημειώνοντας ότι «το ένταλμα πιθανότατα θα εκδοθεί την Παρασκευή».

Ο ένας από τους εννέα πρώην υπουργούς, ο Σάντι Βίλα, που παραιτήθηκε πριν κηρυχθεί μονομερώς η ανεξαρτησία, την περασμένη Παρασκευή, και πιέζει ώστε να βρεθεί μια διέξοδος μέσω διαπραγματεύσεων, μπορεί να αφεθεί ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης ύψους 50.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Κάρλες Πουτζντεμόν, ζήτησαν την Πέμπτη οι ισπανικές εισαγγελικές αρχές.

Ο δικηγόρος του Πουτζντεμόν στο Βέλγιο, όπου βρίσκεται μαζί με τέσσερα μέλη της κυβέρνησής του, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το κλίμα στην Ισπανία «δεν είναι καλό» και ότι ο πελάτης του θέλει να κρατήσει κάποιες αποστάσεις. Πρόσθεσε όμως ότι θα συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές.

Πέντε από τα 14 μέλη της καθαιρεθείσης καταλανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρός της Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Βέλγιο, δεν εμφανίσθηκαν στο δικαστήριο.

Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ισπανίας, είχε προειδοποιήσει εξ’ αρχής ότι εάν ο καθαιρεθείς αυτονομιστής ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν δεν εμφανισθεί στο δικαστήριο, η κανονική διαδικασία θα είναι να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.

«Οταν κάποιος δεν εμφανίζεται μετά την κλήτευσή του από δικαστή για να καταθέσει, στην Ισπανία και σε κάθε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κανονικά εκδίδεται ένταλμα σύλληψης», δήλωσε ο δικαστής Κάρλος Λέσμες.

Από τις Βρυξέλλες ο βέλγος δικηγόρος του, ο Πολ Μπέκερτ, δήλωσε ότι ο πελάτης δεν παρουσιάσθηκε ενώπιον του δικαστηρίου σήμερα διότι «το κλίμα δεν είναι καλό και είναι καλύτερα να κρατήσει αποστάσεις».

«Ο Πουτζντεμόν έχει την πρόθεση να συνεργασθεί με την ισπανική και τη βελγική δικαιοσύνη, αν του ζητηθεί», διευκρίνισε.

Την Τετάρτη ο ίδιος ο Πουτζντεμόν δήλωσε ότι θα αγνοήσει την κλήτευσή του και ότι δεν θα επιστρέψει στην Ισπανία για να απαντήσει στις κατηγορίες εναντίον του για τη στάση του πριν και μετά το απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.