Ο Πουτζδεμόντ εθεάθη σε καφέ των Βρυξελλών την ώρα που άλλοι καταλανοί πολιτικοί βρίσκονταν στη φυλακή ή κατέθεταν στο δικαστήριο, σύμφωνα με φωτογραφία και σχόλιο (κάτω)που δημοσιεύθηκε από το Radio Nacional de España.

Μάλιστα αργά το βράδυ, ο αποπεμφθείς ηγέτης της Καταλονίας απαίτησε την απελευθέρωση των οχτώ πρώην μελών του υπουργικού συμβουλίου της καθαιρεθείσας καταλανικής κυβέρνησης.

«Ως πρόεδρος της νόμιμης κυβέρνησης της Καταλονίας, απαιτώ την αποφυλάκιση των συμβούλων (υπουργών) και του αντιπροέδρου Οριόλ Ζουνκέρας», δήλωσε σε διάγγελμά του σε καταλανικό τηλεοπτικό δίκτυο από το Βέλγιο.

Η κόντρα ανάμεσα σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη παίρνει απροσδόκητες διαστάσεις καθώς, νωρίτερα, είχαν κριθεί προφυλακιστέοι οκτώ υπουργοί της πρώην καταλανικής κυβέρνησης, ενώ – όπως αναφέρει το Reuters – ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Κάρλες Πουτζδεμόντ αναμένεται να εκδοθεί την Παρασκευή.

Ανάμεσα στα οκτώ μέλη της πρώην καταλανικής κυβέρνησης που αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης είναι ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος, ο υπουργός Εσωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών και ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο πρώην υπουργός αρμόδιος για θέματα επιχειρήσεων, που παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Πουτζδεμόντ προτού ψηφισθεί από το κοινοβούλιο η ανεξαρτησία, θα κληθεί να καταβάλλει, σύμφωνα με την εισαγγελία, 50.000 ευρώ.

Για τους οκτώ, που τέθηκαν υπό κράτηση, ζητήθηκε από την εισαγγελία να επιβληθεί ποινή φυλάκισης.

Ωστόσο, για το θέμα θα αποφασίσει δικαστής ύστερα από τη διεξαγωγή έρευνας και πιθανή δίκη.