Να δηλώσει δημοσίως «έστω και τώρα» εάν επιτρέπει την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης με τη διεύθυνση των πολιτών και τα υπόλοιπα απαιτούμενα στοιχεία, ώστε να μπορεί να αποσταλεί ταχυδρομικά η «έξυπνη κάρτα» για τα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία των πολιτών, καλεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ).

«Ποτέ δεν είναι αργά» τονίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του και συμπληρώνει: «Οταν η χρήση των δεδομένων αυτών επιτρέπεται σε ιδιωτικούς φορείς (τράπεζες, εταιρείες τηλεφωνίας κ.λπ.), να επιτρέπεται και στους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου».

Το υπουργείο καλεί την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, στις 2 μ.μ., σε δημόσια συνάντηση την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, τον ΟΑΣΑ και την ανάδοχο εταιρεία του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ), τους φορείς δηλαδή που συμμετείχαν στις συζητήσεις για το ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Διάψευση

Νωρίτερα, η ΑΠΔΠΧ διέψευσε ότι απαγόρευσε την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης για την έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Ειδικότερα, αναφέρει πως η ηλεκτρονική – μέσω Διαδικτύου – υποβολή αίτησης «δεν προσκρούει στις θεμελιώδεις αρχές της προστασίας προσωπικών δεδομένων». Συνεπώς, συμπληρώνει, όχι μόνο δεν την απαγόρευσε, αλλά αντιθέτως την επέτρεψε ρητώς.

Σε ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η Αρχή είναι αρμόδια να γνωμοδοτεί για κάθε ρύθμιση που αφορά στην επεξεργασία και προστασία προσωπικών δεδομένων (άρθρο 19, παρ. 1, στοιχ. θ’ του ν. 2472/1997).

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζεται ότι «δεν δύναται να παρεμβαίνει στην υλοποίηση συστημάτων και στις επιχειρησιακές επιλογές, τα οποία εκφεύγουν του πεδίου αρμοδιοτήτων της».

Το πρωί της Τετάρτης, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Μαυραγάνης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, υποστήριξε πως ο σχεδιασμός του υπουργείου ήταν η διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικού εισιτηρίου να γίνει διαδικτυακά, αλλά η Αρχή το απαγόρευσε, λέγοντας ότι τα προσωπικά δεδομένα θα ήταν τρωτά.