Οδηγός φορτηγού σκόρπισε τον τρόμο στη Νέα Υόρκη αργά το μεσημέρι της Τρίτης (21.00 ώρα Ελλάδος), κατά την περίοδο εορτασμού του Halloween, αφούεφόρμησε σε ποδηλατόδρομο,παρασύροντας και σκοτώνοντας πεζούς και ποδηλάτες. Το όχημά του στη συνέχεια συγκρούστηκε με σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντας δυο παιδιά και δυο ενήλικες που επέβαιναν σε αυτό. Ο δράστης πυροβολήθηκε από αστυνομικό, όταν κατέβηκε από το φορτηγό που οδηγούσε, και συνελήφθη.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ανέφερε ότι οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν σε αυτήν την επίθεση στο νότιο Μανχάταν, την οποία χαρακτήρισε «ιδιαίτερα θρασύδειλη τρομοκρατική ενέργεια».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε λόγο για «τρομοκρατική» ενέργεια, σημειώνοντας στο Twitter ότι οι αρχές των ΗΠΑ δεν πρέπει να επιτρέψουν σε μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) «να επιστρέψουν ή να μπουν» στη χώρα.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο ΙΚ να επιστρέψει ή να μπει στη χώρα μας αφού το νικήσαμε στη Μέση Ανατολή και αλλού. Αρκετά!», ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η στιγμή της σύλληψης του φερόμενου ως δράστη

Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Τζέιμς Ονίλ, ο φερόμενος ως δράστης είναι 29 ετών και, όταν κατέβηκε από το όχημα που οδηγούσε, κρατούσε αεροβόλο και αεροπίστολο, λέγοντας φράση που σχετίζεται με την τρομοκρατία.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι τον άκουσαν να φωνάζει «Αλλάχ Ακμπάρ».

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι πρόκειται για άτομο ουζμπεκικής καταγωγής. Ονομάζεται Σεΐφιλο Σαΐποφ, έφτασε στις ΗΠΑ το 2010 και εγκαταστάθηκε στη Φλόριντα.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι,με βάση τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής,πρόκειται για «μοναχικό λύκο», η δολοφονική ενέργεια του οποίου δεν αποτελεί μέρος γενικότερου σχεδίου ή συνωμοσίας.

Η πορεία του οχήματος, όπως αποτυπώνεται στο χάρτη της περιοχής

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε λίγη ώρα μετά την επίθεση και έγραψε στην αρχική του ανάρτηση στο Twitter: «Στη Νέα Υόρκη μοιάζει να έγινε άλλη μια επίθεση από έναν άρρωστο και ανισόρροπο άνθρωπο. Το θέμα παρακολουθείται στενά από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Οχι στις ΗΠΑ!».