Ο δήμαρχος του Μπαλικεσίρ γνωστοποίησε την Δευτέρα ότι παραιτήθηκε από τον θώκο του και αποχώρησε από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αφού δέχθηκε πιέσεις και απειλές «πέραν του ανυπόφορου» κι έγινε έτσι ο έκτος κατά σειρά δήμαρχος που εγκαταλείπει τη θέση του εξαιτίας των εκκαθαρίσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο Αχμέτ Εντίπ Ουγούρ, δήμαρχος της επαρχίας Μπαλικεσίρ, στη βορειοδυτική Τουρκία, είναι ο πρώτος που μίλησε ανοικτά κατά των εκκαθαρίσεων, καταγγέλλοντας ότι η δημοκρατία στην Τουρκία έχει καταρρεύσει. Κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, ο Ουγούρ δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

«Δεν υπάρχει διαφθορά, δεν υπάρχει καμία παρατυπία, κανένα σφάλμα από την πλευρά μου… όμως, παρά το γεγονός αυτό, υπάρχουν πιέσεις κα απειλές που διατυπώνονται άμεσα στο σπίτι σου και στην οικογένειά σου. Αυτό είναι κάτι που ξεπερνά το ανυπόφορο» σημείωσε ο πρώην δήμαρχος, ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχει καμία σχέση με το δίκτυο του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Ουγούρ είπε ότι «λυπάται, έχει πληγωθεί, αλλά οι προθέσεις του είναι ειρηνικές». Κατόπιν ξέσπασε σε λυγμούς.

Η παραίτηση του Αχμέτ Εντίπ Ουγούρ ακολούθησε εκείνες των δημάρχων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας. Ο Μελίχ Γκιοκτσέκ, στενός σύμμαχος του Ερντογάν και δήμαρχος της Άγκυρας τα τελευταία 23 χρόνια, παραιτήθηκε το Σάββατο.

«Εγκαταλείπω τον θώκο μου έπειτα από εντολές του ηγέτη μας, του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» σημείωσε ο Γκιοκτσέκ σε μια ομιλία.