Επιβεβαιώνεται από τον Βέλγο δικηγόροΠολ Μπεκαέρ το βράδυ της Δευτέρας, ότι ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλωνίας Κάρλες Πουτζντεμόν βρίσκεται στο Βέλγιο και ότι ο ίδιος ανέλαβε να τον εκπροσωπήσει.

Σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, ο δικηγόρος, δεν διευκρίνισε αν εργάζεται ώστε να υποβάλει αίτημα χορήγησης ασύλου στον Πουτζντεμόν, όπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Κάρλες Πουτζντεμόν με όρισε νομικό εκπρόσωπό του, καθώς επί του παρόντος βρίσκεται στο Βέλγιο», είπε ο Μπεκαέρ, ο οποίος εδρεύει στην πόλη Τιλτ. «Είμαι ο δικηγόρος του για την περίπτωση που θα με χρειαστεί. Προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες υποθέσεις που να προετοιμάζω για αυτόν», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT, σκοπός της επίσκεψης Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες, είναι να συναντηθεί με δικηγόρους και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων.

Πληροφορία, η οποίαδιαψεύστηκε από το εθνικιστικό κόμμα της Φλανδρας N VA, το οποίο βελγικά μέσα ενημέρωσης εμφάνιζαν να έχει καλέσει τον Κάρλες Πουτζντεμόν. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Βελγίου που βρίσκεται στην αντιπολίτευση κάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας Σαρλ Μισέλ να δώσει διευκρινίσεις, χωρίς προς το παρόν αυτό να συμβεί.

Όπως ανέφερε η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia ο Πουτζντεμόν στις Βρυξέλλες συνοδευόταν και από άλλα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης, ενώ σύμφωναμε το τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta και το El Periodico de Catalunya, ο καταλανός ηγέτης ενδέχεται να ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο.

Στο μεταξύ, η άμεση διακυβέρνηση της Καταλωνίας από την κεντρική ισπανική κυβέρνηση τέθηκε την Δευτέρα σε εφαρμογή, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι εμφανίσθηκαν στις εργασίες τους παρά τις εκκλήσεις για ανυπακοή, ενώ καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ανακοίνωσαν πως θα συμμετάσχουν στις πρόωρες εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, αποδεχόμενα έτσι εμμέσως την καθαίρεση της περιφερειακής κυβέρνησης.

Ισπανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο Πουτζντεμόν αναχώρησε για το Βέλγιο με μέλη της παυθείσας κυβέρνησής του.

Ο υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου είχε δηλώσει την Κυριακή πως η χορήγηση ασύλου στον Κάρλες Πουτζντεμόν από το Βέλγιο «δεν θα ήταν μια μη ρεαλιστική πιθανότητα», αν το ζητήσει ο ίδιος.

Το Βέλγιο είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις οποίες οι ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ζητούν πολιτικό άσυλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Μάθα ζήτησε την απαγγελία κατηγοριών για εξέγερση, στασιασμό και διασπάθιση δημοσίου χρήματος εναντίον των αυτονομιστών ηγετών της Καταλωνίας.

Ο γενικός εισαγγελέας ζητά να κληθούν οι αυτονομιστές ηγέτες από τις δικαστικές αρχές για κατάθεση.Μεταξύ εκείνων στους οποίους ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας καλεί να ασκηθεί δίωξη βρίσκεται ο Κάρλες Πουτζδεμόντ, καθώς και καθαιρεθέντες περιφερειακοί υπουργοί.

Σύμφωνα με το ισπανικό διαστικό σύστημα, ο γενικός εισαγγελέας προτείνει και ο δικαστής απαγγέλλει κατηγορίες.

Παράλληλα με τις παραπάνω εξελίξεις, το καταλανικό κόμμα PDeCat (Καταλανικό Δημοκρατικό Κόμμα), του καθαιρεθέντος καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, ανακοίνωσε την Δευτέρα, ότι θα συμμετάσχει στις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, κάτι που συνιστά σιωπηρή παραδοχή εκ μέρους του πως η προηγούμενη κυβέρνηση της Καταλωνίας έχει παυθεί και το περιφερειακό κοινοβούλιο διαλυθεί.

«Στις 21 θα πάμε στις κάλπες, θα πάμε με την πεποίθηση ότι είμαστε προσηλωμένοι στο ότι η καταλανική κοινωνία πρέπει να μπορεί να εκφράζεται», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του PDeCat Μάρτα Πασκάλ.

Νωρίτερα ένα άλλον καταλανικο κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, το Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ανακοίνωσε επίσης ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι έπαυσε την περιφερειακή κυβέρνηση, διέλυσε το κοινοβούλιο και προκήρυξε πρόωρες εκλογές αφού οι ηγέτες της Καταλονίας έλαβαν μονομερώς την απόφαση να κηρύξουν ανεξαρτησία.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος δηλώνει ότι ηισπανική οικονομία μπορεί να αναπτυχθεί με ρυθμό άνω του 2,5% τον επόμενο χρόνο, μερικές εβδομάδες αφού αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,3% το 2018 λόγω της πολιτικής κρίσης στην Καταλωνία.

Ο ντε Γκίντος είπε ότι αναμένει πολλές επιχειρήσεις που είχαν αρχικά την έδρα τους στην Καταλωνία να επιστρέψουν στην περιοχή, αφού αναγκάστηκαν να την μεταφέρουν αλλού εν μέσω της διαμάχης για την ανεξαρτοποίησής της από την Ισπανία.