Η απόφαση της Μαδρίτης να αναλάβει τα ηνία της τοπικής κυβέρνησης και των αστυνομικών δυνάμεων στη Βαρκελώνη δεν πρόκειται να σταματήσουν το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, εκτιμά η ειδική σε ζητήματα αυτονομίας Ζαμπίνε Ρίντελ από το Ιδρυμα Επιστήμης και Πολιτικής του Βερολίνου (SWP).

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Deutschlandfunk η γερμανίδα πολιτικός επιστήμονας εμφανίζεται βέβαιη ότι για πολλούς Καταλανούς το ζητούμενο ήταν και παραμένει, όχι απλώς η διεύρυνση αυτονομίας, αλλά η πλήρης ανεξαρτησία από την Ισπανία.

Για το λόγο αυτό θεωρεί ότι θα πρέπει να συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις σε πολιτικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα η μεταρρύθμιση του ισπανικού Συντάγματος που θα μετατρέψει τη χώρα σε ομοσπονδιακό κράτος.

«Ζητούμενο είναι η μεταρρύθμιση που θα αφορά ολόκληρη την Ισπανία. Ηδη, η Καταλονία κινείται προς την κατεύθυνση της χώρας των Βάσκων που διαθέτει ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία και έχει το δικαίωμα να κρατά στην περιφέρειά της ακόμα περισσότερα φορολογικά έσοδα απ’ ό,τι οι Καταλανοί.

«Αφορά όλες τις περιφέρειες της χώρας»

»Πρόκειται όμως για ζήτημα που αφορά όλες τις περιφέρειες της χώρας. Ισως η διένεξη Μαδρίτης-Βαρκελώνης θα μπορούσε να έχει εν τέλει θετική κατάληξη για την Ισπανία, η οποία να επωφεληθεί από τη ριζική μεταρρύθμιση του Συντάγματος», τονίζει η Ρίντελ.

Την ίδια στιγμή, η γερμανίδα ειδική επικρίνει τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι διότι δεν επεδίωξε νωρίτερα το διάλογο με την καταλανική ηγεσία, μολονότι οφείλει ως πρωθυπουργός να κινηθεί στο πλαίσιο που ορίζει το Σύνταγμα της χώρας του.

Η σύγκρουση Μαδρίτης-Βαρκελώνης ήταν ωστόσο προδιαγεγραμμένη εδώ και πολύ καιρό, πιστεύει η Ζαμπίνε Ρίντελ.

«Δυστυχώς, υπήρξαν χαμένες ευκαιρίες όχι μόνο από την πλευρά της ισπανικής κυβέρνησης, αλλά και από την πλευρά της ευρωπαϊκής πολιτικής γενικότερα. Ολοι γνώριζαν τι θα συνέβαινε μια μέρα στην Ισπανία, η οποία επιπλέον αντιμετωπίζει από το 2012 βαθιά οικονομική κρίση.

»Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ακόμα κι αν σε πολιτικό επίπεδο η Ισπανία επιστρέψει σε προβλέψιμη πορεία, οι οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα θα είναι τεράστιες» επισημαίνει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από