Στο ελληνικό clasico επιβεβαιώθηκε ο νόμος του κινήτρου, της επιθυμίας! Η αγωνιστική εικόνα του γεμάτου προβλήματα Παναθηναϊκού, τα εμφανή αποτελέσματα της καθημερινής μάχης που δίνει ο Μαρίνος Ουζουνίδης, το ταλέντο του Οδυσσέα Βλαχοδήμου που «έσωσε» ξανά –μετά το φιλί της ζωής με τα χρήματα της μεταγραφής του –τον ΠΑΟ είναι θέματα που κυριάρχησαν στο ντέρμπι και αξίζουν σχολιασμού.

Ωστόσο, εκείνο που πρέπει να τονιστεί είναι η συμπεριφορά του κόσμου του Παναθηναϊκού! Ο ρόλος των οπαδών στην Ελλάδα έχει παρεξηγηθεί, από οποιαδήποτε πλευρά. Ο χαρακτηρισμός τους ως «12ου παίκτη» (ή 6ου στο μπάσκετ και 7ου στο βόλεϊ κ.λπ.), αλλά και η σχέση εξάρτησης που έχει δομηθεί μεταξύ αθλητικών ΑΕ και οργανωμένων, έχουν δημιουργήσει την εντύπωση ότι οι οπαδοί έχουν ενεργό ρόλο ακόμη και στους αγώνες (διακόπτουν, επιβάλλουν απολύσεις προπονητών ή διωγμούς παικτών).

Η στάση των οπαδών του ΠΑΟ όμως στη δύσκολη περίοδο που περνά η ομάδα, αλλά και στο ντέρμπι του Σαββάτου, αποδεικνύει πως εφόσον οι ίδιοι οι οπαδοί το επιθυμούν, μπορούν χωρίς καμία δυσκολία να επιβάλλουν καυτή, αλλά σε κόσμια πλαίσια, ατμόσφαιρα. Εδωσαν απλόχερα, όπως δίνουν τόσον καιρό τον οβολό τους για τα εισιτήρια προκειμένου να στηρίξουν οικονομικά την ΠΑΕ, τη θετική ενέργειά τους με τη φωνή τους και μόνο. Ούτε ένα καπνογόνο δεν άναψε! Αυτό είναι το πιο υγιές μήνυμα του clasico και μακάρι το σαββατιάτικο απόγευμα της Λεωφόρου να αποτελέσει παράδειγμα και οδηγό για το μέλλον.