Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται και για τον (οικονομικά και διοικητικά) πνιγμένο Παναθηναϊκό τα μαλλιά του είναι τα ντέρμπι σαν αυτό με τον Ολυμπιακό, το Σάββατο, στην υπέροχη, από πλευράς ατμόσφαιρας και συμπεριφοράς του κόσμου, Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Οι Πράσινοι, όπως και όσοι παλεύουν απελπισμένα με τα κύματα για να μην πνιγούν, είχαν πάθος, μαχητικότητα, επιθυμία να επιβιώσουν και να αποδείξουν ότι παραμένουν ζωντανοί. Πως αξίζουν περισσότερα από όσα αποτυπώνονται στη βαθμολογία. Οτι το διοικητικό κενό και το οικονομικό ναυάγιο της ΠΑΕ τους έφεραν στη θέση όπου βρίσκονται (10 β. με 3-3-2 πριν από το ματς), διαφορετικά θα ήταν ένα… ταχύπλοο, που θα οδηγούσε την κούρσα του εφετινού πρωταθλήματος. Και γιατί, αλλά και πώς, να μην το πιστεύουν όταν ύστερα από 9 αγωνιστικές έχουν να επιδείξουν καλύτερη συγκομιδή από τους πρωταθλητές Ελλάδας και αν δεν είχαν -2 βαθμούς από την περσινή τιμωρία θα τους είχαν προσπεράσει;

Με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός, τους παίκτες που θα υποχρεωθεί να βγάλει στο σφυρί τον Ιανουάριο, μοιάζει να είναι απίθανο το τέλος της σεζόν να τον βρει σε υψηλότερη θέση από τον Ολυμπιακό, όμως το Σάββατο πέτυχε την απόλυτη νίκη γοήτρου. Μια νίκη για την αξιοπρέπειά του, μια νίκη που θα κουβαλά σαν φυλαχτό ώς το τέλος της δύσκολης σεζόν και θα αποτελεί τιμή του και καμάρι του.

Τα κίνητρα που είχαν οι παίκτες του Μαρίνου Ουζουνίδη, ο οποίος φρόντισε όλη την εβδομάδα να τους… πωρώσει δίνοντας μεγάλη έμφαση στην πνευματική προετοιμασία της ομάδας του, ήταν πιο ισχυρά από αυτά των Ερυθρολεύκων που φοβήθηκαν τον Παναθηναϊκό και του έδωσαν χώρο.

Μέχρι το 75′, όταν ο Τάκης Λεμονής αποφάσισε να αλλάξει την 11άδα και τον σχηματισμό της προκειμένου να ανατρέψει το αποτέλεσμα, ο Ολυμπιακός ήταν σκιά του καλού εαυτού του. Ξόδεψε όλο το πρώτο μέρος συμπληρώνοντας (μαζί με το περσινό 1-0 της Λεωφόρου) τρία ημίχρονα χωρίς τελική! Βούτυρο στο ψωμί του Παναθηναϊκού, που μολονότι δεν έχει την ίδια ποιότητα, κυριάρχησε πλήρως στον αγωνιστικό χώρο.

Αντέδρασε αργά

Το γκολ που έκρινε το αποτέλεσμα σημείωσε ο πιο δημιουργικός και πιο ποιοτικός παίκτης του ΠΑΟ Λούκας Βιγιαφάνιες. Υστερα από ωραίο συνδυασμό του δραστήριου Μολίνς με τον Λουντ, ο Φινλανδός έβγαλε την παράλληλη σέντρα που εξουδετέρωσε τον Προτό και ο αρχηγός των νικητών σε κενή εστία έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα και τους οπαδούς του ΠΑΟ στα κάγκελα…

Μετά το 75ο λεπτό, με τον χρόνο να πιέζει και την 6η σερί ήττα σε εκτός έδρας ντέρμπι να μοιάζει αναπόφευκτη (από τις 4/10/15 στην Τούμπα, ο Ολυμπιακός έχει ηττηθεί σε όλα τα ντέρμπι με ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ μακριά από το «Καραϊσκάκης») οι πρωταθλητές βγήκαν από το καβούκι τους και διεκδίκησαν την ανατροπή με δεύτερο επιθετικό τον Ανσαριφάρντ, τον ταχύ Καρσελά και τον Ζιλέ, με αποτέλεσμα μέσα σε 11 λεπτά να προκύψει ο MVP του ντέρμπι. Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος έκανε την απόκρουση της χρονιάς στην κεφαλιά του Ανσαριφάρντ στο 79′. Ενα λεπτό πριν έβγαλε σουτ του Ιρανού στη γωνία και στο 89′ είχε τη σωστή θέση ώστε να μπλοκάρει το «τζούφιο» σουτ του Εμενίκε, που ρόλαρε ως πίβοτ με τον Βλαχοδήμο στην πλάτη του.

Χωρίς μεγάλο λάθος

Ο διαιτητής Παπαπέτρου υστέρησε στον πειθαρχικό έλεγχο γιατί ήταν προφανές ότι ήθελε να ελέγξει το ντέρμπι με παρατηρήσεις και χωρίς να κάνει χρήση των καρτών του. Θα μπορούσε να καταλογίσει από ένα πέναλτι στις φάσεις που διαμαρτύρονται οι δύο ομάδες (ο ΠΑΟ για χέρι Ανδρούτσου στο 15′, ο Ολυμπιακός για ανατροπή του Καρσελά από του Χουλτ στο 81′), όμως δεν ήταν τόσο κραυγαλέες περιπτώσεις.

Παναθηναϊκός: Βλαχοδήμος, Κουλιμπαλί, Μολέντο, Κολοβέτσιος, Χουλτ, Κουτρουμπής, Σιλά, Βιγιαφάνιες (83′ Καμπέσας), Λουντ, Χίλιεμαρκ (87′ Κουτρουμπής), Μολίνς (69′ Μουνιέ).

Ολυμπιακός: Προτό, Ελαμπντελαουί, Σισέ, Ενγκελς, Κούτρης, Ρομαό, Οτζίτζα Οφόε (77′ Ζιλέ), Πάρντο (74′ Ανσαριφάρντ), Φορτούνης, Ανδρούτσος (65′ Καρσελά), Εμενίκε.