H έναρξη των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019 τον Νοέμβριο ήταν η αφορμή για τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο γενικός γραμματέας της ΕΟΚ, Τάκης Τσαγκρώνης, ο Ομοσπονδιακός προπονητής Θανάσης Σκουρτόπουλος και τεχνικός σύμβουλος Κώστας Μίσσας.

«Κόπηκε λόγω λειτουργικού κριτηρίου ο Παππάς», «Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν και θα είναι παίκτης της Εθνικής», δεν κρύφτηκαν πίσω από το δάχτυλό τους οι τρεις ομιλητές στο πάνελ που ανέλυσαν τα προβλήματα που παρουσιάζονται με την άρνηση της Euroleague να διακόψει το πρωτάθλημα για να διεξαχθούν τα «παράθυρα» των προκριματικών. «Η Ομοσπονδία είναι έτοιμη για όλα, οφείλει να συμμορφωθεί με το καταστατικό της FIBA, αλλά και του αθλητικού νόμου,» τόνισε αναφορικά στον κίνδυνο τιμωρίας που ελλοχεύει για τους παίκτες που θα αρνηθούν να συμμετάσχουν στην εθνική ομάδα.

«Αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι αδιαμφισβήτητα βιώνουμε μία διαφορετική κατάσταση. Αφορά τη λογική να ταξιδέψει η εθνική ομάδα ανά την Ελλάδα, να μοιράζεται και ο υπόλοιπος κόσμος, εκτός Αθήνας, το συναίσθημα να βλέπει και να έχει την επαφή με την εθνική ομάδα. Την ίδια ώρα δημιουργούνται πολλά προβλήματα με το νέο σύστημα και πρέπει να είσαι έτοιμος να λύσεις πολλές περιπτώσεις. Ευχή δική μου είναι να έχει βρεθεί μία λύση όταν αρχίζουν τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μεταξύ FIBA και Εuroleague, για το καλό του μπάσκετ», είπε ο Κώστας Μίσσας, ενώ ο Θανάσης Σκουρτόπουλος υποστήριξε: «Τη Δευτέρα, στις 20 Νοεμβρίου θα είναι όλοι στο ραντεβού. Και οι 24 που κάλεσα θεωρούνται ενεργοί!».

Σε ότι αφορά τον Παππά, αλλά και τους άλλους δύο παίκτες που δεν κλήθηκαν ο Σκουρτόπουλος υποστήριξε: «Τα κριτήρια περιλαμβάνουν τα πάντα. Υπάρχει και το λειτουργικό κριτήριο, δεν είναι μόνο το αγωνιστικό κριτήριο. Έχουμε το θάρρος και λέμε, ο Παππάς, ο Αγραβάνης να μας πάρουν ένα τηλέφωνο, να μιλήσουμε, να δούμε τι μπορεί να γίνει για να μην ξανασυμβεί αυτό. Προσωπικά, ούτε καν άκουσα αυτό που μου είπε ο Παππάς. Από αλλού το πληροφορήθηκα. Το επεισόδιο για να είναι επεισόδιο πρέπει να αφορά και τους δύο!».

Για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ο Τάκης Τσαγκρώνης τόνισε: πως οι εξετάσεις στις οποίες είχε υποβάλλει η ΕΟΚ τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ήταν «καθαρές» και πως η ΕΟΚ έχει ήδη στείλει στη FIBΑ, τη μαγνητική τομογραφία: «Από πλευράς ΕΟΚ θέλουμε να πούμε ότι ο Γιάννης ήταν, είναι και θα είναι παίκτης της Εθνικής. Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να είναι μαζί μας. Η συμμετοχή των παικτών αυτών είναι και θέμα του ΝΒΑ. Όμως μέσα από αυτή τη διαδικασία το ΝΒΑ κάνει παρέμβαση στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα. Εμείς δεν είχαμε τον Γιάννη, κάποιες άλλες ομάδες είχαν τους καλύτερούς τους παίκτες τους από το ΝΒΑ και έφτασαν πιο ψηλά, στον τελικό ή στην κατάκτηση του τίτλου».

«Περάσαμε μια ολόκληρη κατάσταση με τον Γιάννη. Κι εμείς και ο Γιάννης. Ήταν μεγάλη η απώλεια ενός τόσο μεγάλου παίκτη που θα μπορούσε να μας δώσει κάτι παραπάνω. Θεωρώ πως στη συνέχεια δεν θα υπάρχει πρόβλημα και ο Γιάννης θα παίξει. Λεπτομέρειες δεν μπορώ να πω», πρόσθεσε ο Μίσσας.

Ο Παναγιώτης Τσαγκρώνης αναφορικά με τη διαμάχη FIBA-Ευρωλίγκας υποστήριξε: «Είμαστε σε ένα παράξενο τοπίο, όπου οι παίκτες έχουν γίνει τα εξιλαστήρια θύματα. Οι ομάδες μπορούν να πουν ότι οι παίκτες δεν έρχονται για να αποφύγουν τυχόν τιμωρία. Η Ομοσπονδία δεν μπορεί να κάνει καμία παρέμβαση, υπάρχει συγκεκριμένος αθλητικός νόμος που προβλέπει τι συνεπάγεται η απουσία παικτών που καλούνται στην Εθνική. Η τελευταία πρόταση της FIBA έλυνε το πρόβλημα. Γιατί οι σύλλογοι δεν πιέζουν την Ευρωλίγκα; Δεν είναι μόνο ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Εμείς είμαστε Εθνική Ελλάδος, δεν είμαστε οποιαδήποτε ομάδα. Πέρα από τη FIBA υπάρχει ένας αθλητικός νόμος. Όμως όταν είσαι μέλος της FIBA είσαι υποχρεωμένος να ακολουθείς τις κατευθύνσεις της. Όλα αυτά προβλέπονται. Ό,τι ισχύει σε κάθε εθνική ομοσπονδία, θα εφαρμοστούν. Το τελευταίο διάστημα οι μεγάλες ομοσπονδίες έχουν συμφωνήσει ότι θα ακολουθήσουν τη FIBA. Δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά».

Ρωτήθηκε αν συμφωνεί ο ίδιος, με τα παράθυρα της FIBA: «Έχει ξεκινήσει από το 2011 η διαδικασία. Τα τελευταία χρόνια, η εθνική μας ομάδα δεν έχει δώσει επίσημο αγώνα στην Ελλάδα. Παρατηρείται μια αποξένωση από τον αθλητικό κόσμο, από τους φιλάθλους, για τις εθνικές ομάδες. Η FIBA αλλάζει αυτό με τα «παράθυρα». Τον πρώτο αγώνα της για τα Προκριματικά, η εθνική μας τον δίνει στο Ηράκλειο της Κρήτης, ενώ η εθνική γυναικών θα παίξει στην Κοζάνη. Δίνεται η δυνατότητα στην περιφέρεια να δει από κοντά την εθνική ομάδα σε επίσημο παιχνίδι. Οι εθνικές ομάδες πρέπει να παίζουν επίσημους αγώνες στη χώρα τους».