Σε νέα προς τα κάτω αναπροσαρμογή των επιτοκίων τους στους λογαριασμούς προθεσμίας προχωρούν οι τράπεζες, καθώς τα υπόλοιπα των καταθέσεων έχουν ήδη συμπληρώσει πέντε μήνες συνεχούς ανόδου, ενώ προς ώρας οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης δανειστών για την τρίτη αξιολόγηση κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και δείχνουν ότι βαίνουμε προς έγκαιρη ολοκλήρωσή της.

Στόχος των τραπεζών από τις κινήσεις που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα είναι να μειώσουν ακόμη περισσότερο το κόστος δανεισμού από τους καταθέτες τους, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τα καθαρά έσοδα από τόκους.

Οι περικοπές που εφαρμόστηκαν τις προηγούμενες ημέρες από την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank κινούνται στα επίπεδα των 5 – 10 μονάδων βάσης, ενώ μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να προχωρήσουν σε ανάλογες προσαρμογές Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα.

Πλέον, η «οροφή» στις αποδόσεις των τυποποιημένων προθεσμιακών καταθέσεων, που απευθύνονται στους πελάτες με «παλαιό» χρήμα στις τράπεζες, το οποίο δεν μπορεί να «μετακινηθεί» λόγω capital controls φτάνει στο 0,50%.
Για μικρότερα ποσά μάλιστα, τα επιτόκια έχουν υποχωρήσει στο 0,25%. Σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της κατάθεσης.

Το ύψος της τελικής απόδοσης εξαρτάται από άλλες παραμέτρους, όπως η συχνότητα καταβολής των τόκων και η δυνατότητα πρόωρης ανάληψης των χρημάτων και μεταβολής του υπολοίπου της κατάθεσης κατά τη διάρκειά της. Όσο πιο πολλές οι ευελιξίες που παρέχονται, τόσο πιο χαμηλά διαμορφώνεται το επιτόκιο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα προϊόντα που είναι συνδεδεμένα με τα προγράμματα επιβράβευσης των καρτών. Στην προκειμένη περίπτωση ο πελάτης εκτός από τόκους λαμβάνει και επιβράβευση στην κάρτα του, μέσω της οποίας μπορεί να πραγματοποιήσει αγορές στις συνεργαζόμενες με την κάθε τράπεζα επιχειρήσεις, με έκπτωση ή ακόμη και εντελώς δωρεάν.

Επιπλέον, κερδίζει από το γεγονός ότι η πληρωμή σε …είδος δεν υπόκειται στο φόρο 15% που ισχύει για τους τόκους.
Σημειώνεται ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν διπλάσια για το νέο χρήμα, δηλαδή για καταθέσεις που προέρχονται από το εξωτερικό, λογαριασμούς και αμοιβαία κεφάλαια ξένων οίκων, ενώ ίδια επιτοκιακή πολιτική ισχύει και για τα μετρητά που επιστρέφουν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από