Με την εντυπωσιακή επίδειξη ακριβείας με πολεμικό αεροσκάφος F-16 που έκανε ο επισμηναγός Λουκάς Θεοχαρόπουλος, από την ομάδα αεροπορικών επιδείξεων ΖΕΥΣ, ολοκληρώθηκε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη.

Μέσα από το αεροσκάφος ο πιλότος ευχήθηκε «Χρόνια πολλά Ελλάδα» και είπε ότι «οι Ήρωες πολεμούν ως Έλληνες».

Φέτος, στις εκδηλώσεις συμμετέχει και το Πολεμικό Ναυτικό, λόγω της παρουσίας του θωρακισμένου καταδρομικού «Γεώργιος Αβέρωφ» στο λιμάνι της πόλης.

«Το πάνδημο “ΟΧΙ”, που αντέταξαν οι Έλληνες στον ιταμό εισβολέα την 28η Οκτωβρίου 1940, συνιστά, για πάντα και ιδίως στους σημερινούς ταραγμένους καιρούς μας, την προμετωπίδα του Φρονήματος του Λαού και του Έθνους μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

«Είναι το διαχρονικό “ΟΧΙ” σε καθέναν που επιβουλεύεται τα σύνορά μας, την εδαφική μας ακεραιότητα και την εθνική μας κυριαρχία. Ένα “ΟΧΙ” που μετατρέπεται, αυτομάτως, στο επίσης διαχρονικό “ΝΑΙ” στην Ειρήνη, στην Δημοκρατία, στην Δικαιοσύνη και στα Θεμελιώδη Δικαιώματα του Ανθρώπου. Ιδίως δε σ' εκείνα που εμπεδώνουν τις αρχές και τις αξίες της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Χρόνια πολλά», είπε ο κ. Παυλόπουλος.

Λίγο νωρίτερα, απευθυνόμενος στον πιλότο του μαχητικού αεροσκάφους, που, με τους εντυπωσιακούς του ελιγμούς πάνω από τον χώρο της παρέλασης, καθήλωσε τους Θεσσαλονικείς, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Κύριε Επισμηναγέ τα φτερά σας, τα φτερά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, στέλνουν παντού το μήνυμα του Ανθρωπισμού και της Ειρήνης. Στέλνουν όμως, σε κάθε ιταμό εισβολέα, και το διαχρονικό μήνυμα των Προγόνων μας: «Μολών λαβέ». Το Έθνος μας είναι υπερήφανο για σας. Και η Παναγία, η Υπέρμαχος Στρατηγός, να σας συνοδεύει στις πτήσεις σας».

«Το πιο ισχυρό και το πιο ακριβό οπλικό σύστημα της πατρίδας μας είναι οι άνθρωποι της, οι άνθρωποι των Ενόπλων Δυνάμεων», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη και πρόσθεσε: «Ένα οπλικό σύστημα το οποίο δεν μπορεί να αποκτήσει ποτέ καμιά χώρα, χάρη στον υψηλό επαγγελματισμό αλλά και στο υψηλό ηθικό. Το υψηλό ηθικό όμως για να υπάρχει θα πρέπει να δουν οι άλλοι λαοί του κόσμου τη δύναμη που δίνουν οι Έλληνες πολίτες στις Ένοπλες Δυνάμεις». 

«Κύπρος και Ελλάδα βαδίζουν μαζί υπηρετώντας τα κοινά εθνικά συμφέροντα», τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαϊδης, ο οποίος παρακολούθησε τη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι: «Η σημερινή μέρα είναι μέρα ανάτασης και εθνικής υπερηφάνειας. Αντλούμε διδάγματα, αντλούμε έμπνευση και πίστη από τις αστείρευτες δυνάμεις του ελληνισμού που σε μια εποχή νέων και μεγάλων προκλήσεων επιβεβαιώνει τη βούληση του να πορευτεί προς ένα ελπιδοφόρο μέλλον, διαδραματίζοντας ενισχυμένο ρόλο στην Ευρώπη, διεθνώς. Ιδιαίτερα, όμως, διαδραματίζοντας ρόλο γεφυροποιού στην ευρύτερη περιοχή για τη συνεργασία των λαών προς την κατεύθυνση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ανάπτυξης. Σε αυτόν τον δρόμο Κύπρος και Ελλάδα βαδίζουν μαζί υπηρετώντας τα κοινά εθνικά συμφέροντα».

«Η 28η Οκτωβρίου και το έπος του ΄40 είναι η πλέον σημαντική παρακαταθήκη της νεότερης ελληνικής ιστορίας», δήλωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τσιάρας, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη και συνέχισε: «Το μήνυμα είναι πάντα επίκαιρο, ακόμα και στις μέρες μας που οι Ελληνες πολίτες πραγματικά δοκιμάζονται. Ευχή με εθνική ενότητα, με ομοψυχία, χωρίς τους διχασμούς που κάποιοι επιχειρούν να μπορέσει η πατρίδα μας να ανακτήσει τη θέση που πραγματικά της αξίζει».

«Το έπος του ΄40 και η Εθνική Αντίσταση είναι κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας μας», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και πρόσθεσε: «Οφείλουμε τιμή στη γενιά και στους ήρωες που πολέμησαν το φασισμό και το ναζισμό και κέρδισαν τη δημοκρατία και την ελευθερία. Εδειξε ο αγώνας τους ποιες είναι οι δυνάμεις του ελληνισμού και σήμερα οφείλουμε να πούμε το δικό μας "όχι" στην παραίτηση και στο συμβιβασμό. Η πατρίδα χρειάζεται μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Η κοινωνία χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο, εθνική στρατηγική, να κινητοποιήσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις, να επενδύσουμε στα νέα παιδιά για να βγούμε στο δρόμο της προόδου. Η παράταξη μας, πάντα παράταξη ενότητας, πατριωτική, δύναμη ευθύνης θα είναι πρωταγωνιστής σε αυτή τη μάχη».

Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης υπογράμμισε: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις, δεν αμφιβάλλω. θα κάνουν το καθήκον τους. Εμείς, βεβαίως, θα πρέπει να αγωνιστούμε να μην χρειαστεί να χυθεί αίμα, γιατί οσάκις η Ελλάδα έχυσε αίμα στο παρελθόν μόνο εγράφησαν ιστορικές σελίδες, κέρδος δεν είχαμε. Μπήκαμε σε πολέμους για την ελευθερία, γι' αυτό που λέμε ελεύθερος κόσμος, και μετά ωφελήθηκαν άλλοι που έμειναν στην άκρη και δεν συμμετείχαν σε αγώνες, ούτε έχυσαν αίμα. Αυτή η περίοδος είναι δύσκολη. Κάνουμε παρελάσεις αλλά από την άλλη δεν έχουμε ούτε φαγητό οι περισσότεροι στα σπίτια. Κόβονται συντάξεις, μισθοί, αναχωρούν οι νέοι μας στο εξωτερικό, η Βουλή νομοθετεί ερήμην της Εκκλησίας. Εχουμε φτάσει ένας αθλητικός σύλλογος να έχει πιο μεγάλη σημασία από την Εκκλησία της Ελλάδος. Αυτός είναι ο κ. Τσίπρας. Δεν πολέμησε ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης. Πολέμησε ο Παπαφλέσσας και είναι ασέβεια αυτό που έκανε η Βουλή, που έδωσε αξία σε ήθη εξ Ευρώπης και έβαλε πιο κάτω τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Η Ενωση Κεντρώων θα παλέψει μέχρι τέλους για να αλλάξει αυτό που έγινε στη Βουλή που είναι προσβολή προς την ελληνική οικογένεια».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλαφάτης είπε: «Η υπερηφάνεια που αισθάνεται σήμερα ο λαός μας για την εθνική του ταυτότητα , ας γίνει η οριστική απάντηση σε όσους επιλέγουν, άλλοτε να καπηλεύονται και άλλοτε να ενοχοποιούν τον πατριωτισμό των Ελλήνων. Η λέξη «Πατρίδα» στα χείλη, δεν έχει χρώμα, ούτε κόμμα. Έχει μόνο βαριά ιστορία και αποπνέει πίστη για το μέλλον».

«Υπερηφάνεια ενότητα, αισιοδοξία και ελπίδα είναι το μήνυμα της σημερινής μέρας και της παρέλασης που παρακολουθήσαμε. Πλησιάζει η ώρα που η χώρα θα σηκωθεί και πάλι στα πόδια της. Εχουμε, λοιπόν, τώρα χρέος όλοι μαζί, ενωμένοι, με συνεργασία, να κάνουμε ένα εθνικό σχέδιο για την επόμενη μέρα για τη χώρα μας. Θα το κάνουμε και θα το καταφέρουμε», τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο Νίκος Φωτίου, που εκπροσώπησε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, επισήμανε: «Τη μέρα αυτή που τιμάμε τους αγώνες του ελληνικού λαού κατά του φασισμού και του ναζισμού, που φαίνεται ότι αυτός ο αγώνας πρέπει να είναι διαρκής και επίμονος γιατί τίποτε δεν έχει τελειώσει. Ο ελληνικός λαός αγωνίστηκε για την ειρήνη και την αξιοπρέπεια, τη δική του και των άλλων λαών και την ελευθερία. Αυτό το αγαθό της ελευθερίας πρέπει να συνοδεύεται και να συνδέεται συχνά με την αλληλεγγύη και τη δικαιοσύνη και με τη συμμετοχή του κόσμου στις δημοκρατικές διαδικασίες. Η δημοκρατία και η ειρήνη και η προκοπή είναι αυτές που ταιριάζουν στο λαό μας. Ο φασισμός, ο ναζισμός και οι ακραίες ιδεολογίες ποτέ δεν μας ταίριαξαν, ποτέ δεν ήταν ελληνικές».

Την παρέλαση παρακολούθησαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος, Μάρκος Μπόλαρης, Δημήτρης Μάρδας, της Ν.Δ Κώστας Γκιουλέκας Ελενα Ράπτη, Μάριος Γεωργιάδης της Ενωσης Κεντρών και Γιώργος Λαζαρίδης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και εκπρόσωποι φορέων.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από