«Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική επιμήκυνση των λήξεων για να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της. Νομίζουμε πως η επέκταση των ωριμάνσεων αρκεί, όμως θα πρέπει να είναι ουσιαστική. Οχι όμως 100 χρόνια», δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα der Standard ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, συμπληρώνοντας πως το ζήτημα της επέκτασης των ωριμάνσεων συζητείται τώρα.

Ο κ. Τόμσεν ανέφερε επίσης πως το ΔΝΤ στηρίζει διάφορες προτάσεις για την εμβάθυνση της ευρωζώνης. «Πιστεύουμε πως η τραπεζική ένωση πρέπει να ολοκληρωθεί, οι χώρες του ευρώ χρειάζονται κοινή εγγύηση καταθέσεων για τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο διαμοιρασμός των ρίσκων μπορεί όμως επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα, και γι’ αυτό ο διαμοιρασμός του ρίσκου δεν πρέπει να σημαίνει πως κάποιες χώρες θα ξεχάσουν την πειθαρχία».

Ο ίδιος σημείωσε πως το ΔΝΤ στηρίζει κοινό προϋπολογισμό στην ευρωζώνη ώστε να μπορεί να προστατευθεί από τα οικονομικά σοκ, όμως για να είναι αυτό αποτελεσματικό, οι χώρες «θα πρέπει να τηρήσουν τους κοινούς κανόνες σε ό,τι αφορά στη δημιουργία χρέους».