Αεροπορική επιδρομή στην ελεγχόμενη από τις κυβερνητικές δυνάμεις συνοικία αλ Κούσουρ στην πόλη Ντέιρ Εζόρ της ανατολικής Συρίας είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 14 άμαχοι, ανέφεραν τη Δευτέρα η συριακή κρατική τηλεόραση, σύρος αξιωματούχος και μη κυβερνητική οργάνωση.

Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι αεροσκάφη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεξήγαγαν την επιδρομή, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άμαχοι και να τραυματιστούν άλλοι 32. Τον διεθνή συνασπισμό κατηγόρησε επίσης σύρος κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, ανέφερε ότι δεν είναι σαφές σε ποια χώρα ανήκαν τα αεροσκάφη που εξαπέλυσαν την επιδρομή ενώ ανέβασε τον αριθμό των νεκρών στους 22 με βάση τις δικές της πληροφορίες.

Ο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού, συνταγματάρχης Ράιαν Ντίλον, δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι θα προσπαθήσει να εξακριβώσει τι ακριβώς συνέβη, αλλά σημείωσε ότι δεν υπήρχε λόγος αεροσκάφη του συνασπισμού να επιτεθούν σε θέσεις στη Ντέιρ Εζόρ διότι δεν επιχειρούν σε αυτή μαχητές της αραβοκουρδικής συμμαχίας Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ).

Σε συνοικία που ελέγχουν τα κυβερνητικά στρατεύματα

Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) κατέχει τμήμα της Ντέιρ Εζόρ, αλλά η επιδρομή έγινε σε συνοικία που ελέγχουν τα κυβερνητικά στρατεύματα, σημείωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο περί πιθανού λάθους.

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος, με την υποστήριξη της Ρωσίας, του Ιράν και παραστρατιωτικών σιιτικών οργανώσεων, ανέκτησαν τον έλεγχο σχεδόν όλης της πόλης Ντέιρ Εζόρ αφού έσπασαν την πολιορκία του ΙΚ σε πολλές συνοικίες της – που κρατούσε σχεδόν τρία χρόνια – το Σεπτέμβριο.

Το ΙΚ δεν ελέγχει πλέον παρά λιγότερη από τη μισή επαρχία Ντέιρ Εζόρ, το τελευταίο του οχυρό στη Συρία μετά την απώλεια της Ράκας, της «πρωτεύουσάς» του, την περασμένη εβδομάδα από τους μαχητές των ΣΔΔ.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία ισχυρίζονται ότι επικοινωνούν για να αποφεύγονται κατά λάθος συγκρούσεις ή αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια των ταυτόχρονων, παράλληλων εφόδων εναντίον των τζιχαντιστών που διεξάγουν οι δυνάμεις που πρόσκεινται στο καθεστώς και οι ΣΔΔ• όμως έχουν αναφερθεί αρκετές φορές επεισόδια ανάμεσα στα δύο μέρη τους τελευταίους μήνες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από