Κλιμακώνεται η κρίση στην Καταλωνία, μετά την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, της καθαίρεσηςτης τοπικής κυβέρνησης, της οργάνωσης τοπικών εκλογών εντός έξι μηνών και της υπαγωγής στην κεντρική διοίκηση της επαρχίας που βρίσκεται στα πρόθυρα της απόσχισης.

Σε δηλώσεις του το Σάββατο το βράδυ ο αυτονομιστής ηγέτης της επαρχίας Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε ότι οι κινήσεις της ισπανικής κυβέρνησης για την Καταλωνία είναι οι «χειρότερες επιθέσεις» από τη δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο.

Ο λαός της Καταλωνίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα «παράνομα« μέτρα που ελήφθησαν από την ισπανική κυβέρνηση για την διακυβέρνηση της ισπανικής αυτόνομης κοινότητας από τη Μαδρίτη, δήλωσε ο Κάρλες Πουτζντεμόν ζητώντας τη σύγκληση του τοπικού κοινοβουλίου για να λάβει αποφάσεις.

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν δήλωσε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι για την καθαίρεση της τοπικής κυβέρνησης και την προκήρυξη νέων εκλογών, απόφαση που θα τεθεί σε εφαρμογή την επόμενη Παρασκευή, είναι «η χειρότερη επίθεση κατά των θεσμών και του λαού της Καταλωνίας από τη στρατιωτική δικτατορία του Φρανθίσκο Φράνκο».

Σύμφωνα με τον Πουτζντεμόν, η κυβέρνηση της Καταλωνίας υπερισχύει του ισπανικού Συντάγματος, ενώ το άρθρο 155 αυτού αποτελεί ευθεία επίθεση στη δημοκρατία.

«Ζητώ τη σύγκληση της ολομέλειας του κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της οποίας εμείς, οι εκπρόσωποι της κυριαρχίας των πολιτών, θα είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε για την απόπειρα αυτή εξόντωσης της κυβέρνησής μας και τη δημοκρατίας μας και να ενεργήσουμε αναλόγως», είπε.

Η ισπανική κυβέρνηση «κινείται εκτός του Κράτους δικαίου», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο λαός της Καταλωνίας δεν μπορεί να αποδεχθεί τα μέτρα που αποφασίσθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση. Η Καταλωνία δεν θα δεχθεί το σχέδιο της Μαδρίτης για την αναστολή των τοπικών εξουσιών, πρόσθεσε.

Η απόφαση του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι να καθαιρέσει την κυβέρνηση της Καταλωνίας και να οργανώσει νέες εκλογές αποτελεί «πραξικόπημα» και «επίθεση κατά της δημοκρατίας», δήλωσε νωρίτερα η πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου.

«Ο πρωθυπουργός Ραχόι θέλει το κοινοβούλιο της Καταλωνίας να σταματήσει να είναι ένα δημοκρατικό κοινοβούλιο και εμείς δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί αυτό», δήλωσε η Κάρμε Φορκαντέλ σε ομιλία που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, και πρόσθεσε: «Για αυτόν τον λόγο θέλουμε να στείλουμε στους πολίτες αυτής της χώρας ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και ελπίδας. Δεσμευόμαστε σήμερα, έπειτα από τη σοβαρότερη επίθεση κατά των καταλανικών θεσμών από συστάσεώς τους, στην υπεράσπιση της κυριαρχίας του κοινοβουλίου της Καταλωνίας».

Ο Μ. Ραχόι ενεργοποίησε το άρθρο 155 του Συντάγματος για πρώτη φορά στην ιστορία και ζήτησε από τη Γερουσία να του δώσει εξουσιοδότηση για τη διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου, ώστε να προκηρυχθούν εκλογές και να διεξαχθούν εντός εξαμήνου.

Ο Ραχόι ζητεί επίσης η καταλανική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Κάρλες Πουτζμντεμόν να απεκδυθεί των εξουσιών της, οι οποίες θα ασκούνται «κατ΄αρχήν από τα (εθνικά) υπουργεία για όσο χρόνο διάστημα θα διαρκέσει αυτή η έκτακτη κατάσταση».

«Ούτε η καταλανική αυτονομία ούτε η αυτόνομη διακυβέρνηση ανακαλούνται», δήλωσε ο Μαριάνο Ραχόι, σε μία προσπάθεια να πείσει τους Καταλανούς, που είναι πολύ προσηλωμένοι στην αυτονομία που απέκτησαν μετά το τέλος της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο το 1975.

«Δεν αναστέλλουμε το καθεστώς της αυτονομίας της Καταλωνίας, αλλά των ανθρώπων που την εκμεταλλεύτηκαν» τόνισε.

Σύμφωνα με το Ραχόι τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Καταλωνίας είναι «ανησυχητικά», σημειώνοντας ότι το ΑΕΠ της επαρχίας θα μειωθεί κατά 30% εάν αποσχιστεί από την Ισπανία.

Αλλά οι λεπτομέρειες των μέτρων, που δημοσιεύθηκαν αργότερα από τις υπηρεσίες του, δείχνουν ότι η Μαδρίτη θέλει να αναλάβει τα ηνία της διοίκησης της αυτόνομης κοινότητας, από την αστυνομία μέχρι τα δημόσια ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα και να θέσει υπό έλεγχο το τοπικό κοινοβούλιο.

Τα μέτρα αυτά πρέπει να εγκριθούν μέχρι τις 27 Οκτωβρίου από τη Γερουσία, όπου το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Μαριάνο Ραχόι έχει την πλειοψηφία. Ο Ραχόι έχει εξασφαλίσει επίσης την υποστήριξη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) και των κεντρώων Ciudadanos.

Άμεση ήταν η αντίδραση στην Καταλωνία. Συναυλίες από κατσαρόλες ακούστηκαν το μεσημέρι σε πολλές συνοικίες της Βαρκελώνης.

Το απόγευμα, ο Κάρλες Πουτζντεμόν ετέθη επικεφαλής μεγάλης διαδήλωσης στη Βαρκελώνη, η οποία αρχικά είχε οργανωθεί με αίτημα την απελευθέρωση των δύο ηγετικών στελεχών του αυτονομιστικού κινήματος της Καταλωνίας που κατηγορούνται για «στασιασμό».

Περί τις 450.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την καταλανική αστυνομία, κατέβηκαν στους δρόμους το Σάββατο μετά τις ανακοινώσεις Ραχόι, φωνάζοντας «ελευθερία» και «ανεξαρτησία».

Εν τω μεταξύ η γενική εισαγγελία ετοιμάζεται να απαγγείλει εναντίον του Πουτζντεμόν κατηγορίες για «εξέγερση» εάν προχωρήσει στην πράξη και κηρύξει επίσημα ανεξαρτησία δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) δικαστική πηγή. Η κατηγορία επισείει ποινή κάθειρξης 30 ετών.

Η FC Barcelona από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι «υποστηρίζει τους δημοκρατικούς θεσμούς της Καταλονίας που έχουν επιλεγεί από τους πολίτες της». «Θέλουμε να εκφράσουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας απέναντι σε όλους τους τομείς που έχουν πληγεί», δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου.

Την Παρασκευή ο βασιλιάς της Ισπανία Φελίπε δήλωσε ότι το Κράτος έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει «αυτήν την απαράδεκτη απόπειρα απόσχισης…με τους νόμιμους δημοκρατικούς θεσμούς του».