Ο Γιάννης Μαρκόπουλος βρήκε στην ερμηνεία του «την σύνοψη των φωνών της Κρήτης». Ενας ισχυρός λόγος για όποιον θέλει να βρει μια απάντηση στο ερώτημα γιατί εμπιστεύτηκε ο σπουδαίος συνθέτης την ερμηνεία στα τραγούδια του το δίσκου που κυκλοφορεί «Κρητικό ορίζοντας» στον Γιώργο- Νικηφόρο Ζερβάκη. Ο νεαρός τραγουδοποιός, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί και το τραγούδι που ερμήνευσε μαζί με τον Λεωνίδα Μπαλάφα «Να σταθώ στα πόδια μου» ξεκινά το Σάββατο τις εμφανίσεις του στο Σταυρό του Νότου και λίγο πριν ανέβει στην σκηνή μιλάει στα «ΝΕΑ» για επιρροή και την αξία της παράδοσης, την επίδραση των νέων τραγουδοποιών, την εμπειρία του από την συνεργασία με τον Γιάννη Μαρκόπουλο και τους κολακευτικούς χαρακτηρισμούς του.

«Νιώθω ευθύνη και προσπαθώ να σταθώ αντάξιος αυτής. Θεωρώ ότι είχα την τύχη να βρεθώ δίπλα τους και αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να δουλέψουμε πολύ και πολλά διαφορετικά πράγματα ενώ η κατάθεση της εμπειρία τους θα είναι παρακαταθήκη για εμένα».

Πέρυσι ερμηνεύσατε τα καινούργια τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου και συμμετείχατε στις συναυλίες του. Τι σας έμεινε από αυτή τη συνεργασία;

«Το ανέφερα και παραπάνω ότι είχα την τύχη να δουλέψω δίπλα του . Έχουμε περάσει αρκετές ώρες δουλεύοντας στο εργαστήριο του τραγούδια και άλλοτε εξιστορώντας μου ιστορίες για το πως γράφτηκαν , για προσωπικότητες που δεν προλάβαμε εν ζωή η γενιά μου και τους γνωρίσαμε μέσα από το έργο τους. Είναι το λιγότερο συγκινητικό να συναναστρέφεσαι με αυτό τον ζωντανό μύθο της Ελληνικής μουσικής.

Στα τραγούδια σας, πέρα από το παραδοσιακό στοιχείο, υπάρχουν και πιο σύγχρονες αναφορές ακόμα και σε δυτικά στοιχεία και ήχους.

«Όντως, πολλές φορές μου δημιουργείται η εντύπωση πως η ροκ μουσική έχει τις βάσεις της κάπου εκεί στις δικές μας ρίζες μας».

Ερμηνεύεται και τραγούδια από πιο σύγχρονους δημιουργούς: Παύλο Παυλίδη, Θανάση Παπακωνσταντίνου και άλλους. Με ποιους αισθάνεστε συγγένεια;

«Όλοι όσοι ανήκουμε στην οικογένεια της μουσικής είμαστε λίγο πολύ συγγενείς. Με κάποιους έρχεται πιο κοντά η δίκη σου αντίληψη ενδεχομένως, , το βασικό είναι η αληθινή προσέγγιση του ίδιου σου του εαυτού. Όταν καταθέτεις την αλήθεια σου ο κόσμος το εισπράττει, όταν είσαι καλλιεργητής του εφήμερου αυτό να προσμένεις».

Υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια επανασύνδεση του κόσμου με τις μουσικές του ρίζες. Που οφείλεται κατά την άποψή σας;

«Πιστεύω έντονα πως το μουσικό dna δουλεύει, και όπως έχω ξαναπεί, από μια ρίζα ερχόμαστε και αυτή μας θρέφει. Αργά ή γρήγορα όλοι ανατρέχουμε εκεί».

Ασχολείστε με τη μουσική από 10 χρονών. Ποιοι ήταν οι μουσικοί σας ήρωες εκείνη την εποχή;

«Αρκετοί, με τους πιο πολλούς συνεργάστηκα μεγαλώνοντας. Στο εφηβικό δωμάτιο πάντως υπήρχε η αφίσα του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και του Παύλου Παυλίδη».

Σας ξάφνιασε η επιτυχία του «Να σταθώ στα πόδια μου» που έγραψες με τον Λεωνίδα Μπαλάφα, ένα πολιτικό τραγούδι που ακούστηκε στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων;

«Όχι δε με ξάφνιασε, το νιώσαμε έντονα ότι και εμείς οι ίδιοι το χρειαζόμαστε».

Είναι διαφορετική η αίσθηση που παίρνετε από μια συναυλία σας στην Κρήτη σε σχέση με μια στην Αθήνα;

« Στην Αθήνα ερχόμαστε σε επαφή με φίλους που δεν έχουμε τη ευκαιρία να βρισκόμαστε τακτικά και αυτό μας γεμίζει με προσμονή που μετουσιώνεται σε ακόμη περισσότερη ενέργεια όταν δημιουργείτε αυτή η όμορφη παρέα».

Σταυρός του Νότου +plus

Φραντζή 14, Νέος Κόσμος, τηλ. 2109226975, στις 22.30