Στη θέση «Ελληνικά» εντοπίστηκε το 2016 το θέατρο της αρχαίας Θουρίας, στη Μεσσηνία. Το 2017 κατά τη διάρκεια της ανασκαφικής έρευνας, που διενεργήθηκε υπό την αιγίδα της «Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας», με τη διεύθυνση της ε.τ. εφόρου Αρχαιοτήτων δρ Ξένης Αραπογιάννη, αποκαλύφθηκε σημαντικό μέρος του μνημείου.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η ανασκαφή «έφερε στο φως ολόκληρη την περίμετρο της ορχήστρας του αρχαίου θεάτρου, η διάμετρος της οποίας είναι 16,30 μ. Επίσης αποκαλύφθηκε πλήρως ο αγωγός των ομβρίων που περιτρέχει την ορχήστρα καθώς και η πρώτη σειρά των εδωλίων τα οποία βρίσκονται αδιατάρακτα στη θέση τους».

«Πίσω από την πρώτη σειρά των εδωλίων», συμπληρώνει το ΥΠΠΟΑ, «εμφανίστηκε το κατώτερο μέρος του κοίλου όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός πεσμένων αρχιτεκτονικών μελών από τις υπερκείμενες κερκίδες, μεταξύ των οποίων πολλά τμήματα ακέραιων εδωλίων», ενώ «στη νότια (δεξιά) πλευρά του κοίλου σώζονται συνολικά πέντε βαθμίδες των κερκίδων με μεγάλο μέρος των εδωλίων στη θέση τους».

Επίσης, αποκαλύφθηκε τμήμα της νότιας (δεξιάς) παρόδου του θεάτρου, ενώ «ιδιαίτερα σημαντική ήταν η ανακάλυψη τμήματος της σκηνοθήκης, στη βόρεια εξωτερική πλευρά του θεάτρου, όπου ήλθαν στο φως τρεις παράλληλες λίθινες αύλακες για την υποδοχή των τροχών της κινητής σκηνής (αρχ. πήγμα)».

Η συνολική έκταση του έως σήμερα ανεσκαμμένου χώρου στην οποία εκτείνονται τα ερείπια του αρχαίου θεάτρου είναι 51,25 μ. από βορρά έως νότο και 28,20 μ. από ανατολή έως δύση.