Ο νεαρός συντηρητικός Σεμπάστιαν Κουρτς, νικητής των βουλευτικών εκλογών στην Αυστρία, θα απαιτήσει τη διατύπωση ξεκάθαρης δέσμευσης κατά του αντισημιτισμού από τους μελλοντικούς εταίρους στον κυβερνητικό συνασπισμό που θα σχηματίσει, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην ισραηλινή εφημερίδα Hayom, τη στιγμή που ο σχηματισμός κυβερνητικού συνασπισμού με το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (FPO) το οποίο μποϊκοτάρισε Ισραήλ, είναι το πιθανότερο σενάριο στην Αυστρία.

«Ο αγώνας κατά του αντισημιτισμού και η πολιτική της μηδενικής ανοχής κατά οποιασδήποτε αντισημιτικής τάσης είναι πολύ σημαντικές για μένα. Πρόκειται για απόλυτη προϋπόθεση για τον σχηματισμό οποιουδήποτε συνασπισμού υπό τη δική μου ηγεσία», διαβεβαίωσε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Ως προς αυτό θέμα δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία. Το OVP (Λαϊκό Κόμμα της Αυστρίας) προσπάθησε κατά το παρελθόν να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό, και μεταξύ των μελών του, και θέλω να συνεχίσει να το κάνει», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο μεταφοράς της αυστριακής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, υπέρ της οποίας έχει εκφρασθεί ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο Σεμπάστιαν Κουρτς απάντησε ότι δεν θέλει προς το παρόν να μιλήσει για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Το Ισραήλ είχε διακόψει τις σχέσεις του με την Αυστρία το 2000 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παρουσία στον τότε κυβερνητικό συνασπισμό του FPO, ενός ξενοφοβικού και αντισημιτικού, με νεοναζιστικές ρίζες κόμματος , που τότε τελούσε υπό την ηγεσία του Γερκ Χάιντερ.

Ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο σημερινός ηγέτης του FPO που αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στις εκλογές, έχει αποκτήσει ρόλο ρυθμιστή.

Τον Απρίλιο 2016 επισκέφθηκε το Ισραήλ όπου συναντήθηκε με κατώτερα στελέχη του κόμματος Λικούντ, του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Επισκέφθηκε επίσης το Yad Vashem, το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών είχε διευκρινίσει τότε ότι επρόκειτο για μία «αυστηρά προσωπική επίσκεψη» , κατά τη διάρκεια της οποίας δεν συναντήθηκε με κανέναν αξιωματούχο.

Οταν ερωτήθηκε για ενδεχόμενη επιστροφή του FPO στην αυστριακή κυβέρνηση, ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται δήλωσε ότι «είναι πρόωρη η διατύπωση οποιασδήποτε θέσης, τη στιγμή που ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει ακόμη σχηματισθεί».

Να σημειωθεί ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου στο τηλεφώνημα που έκανε το βράδυ της Δευτέρας στον Σεμπάστιαν Κουρτς για να τον συγχαρεί, τον προτρέψει να συνεχίσει τον αγώνα κατά του αντισημιτισμού.