Τον Ιανουάριο του 2014 ο τότε ηγέτης των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, Κέβιν Ντουράντ, είχε προβεί σε ένα επικό σχόλιο για τον 20χρονο τότε Γιάννη Αντετοκούνμπο. «Θα πήγαινα μαζί του και στον πόλεμο!» είχε δηλώσει ο KD προκαλώντας αίσθηση. Τριάμισι χρόνια αργότερα και ενώ τα ξημερώματα της Τετάρτης (για την Ελλάδα) αρχίζει το ΝΒΑ με τα σούπερ ντέρμπι Καβαλίερς – Σέλτικς και Γουόριορς – Ρόκετς, το πράγμα σοβαρεύει, καθώς ο Ντουράντ προχώρησε σε μια… τρομακτική διαπίστωση που αφορά το όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

«Δεν έχω ξαναδεί στη ζωή μου κάτι ανάλογο με τον Greek Freak, ο οποίος αν το θελήσει πραγματικά θα μπορούσε να γίνει ο καλύτερος παίκτης που έχει παίξει ποτέ μπάσκετ. Το ξέρω, είναι τρομακτικό και μόνο ως σκέψη. Είναι μακράν, όμως, ο αγαπημένος μου παίκτης» υπερθεμάτισε ο χαρισματικός φόργουορντ, ο οποίος ανήκει στη λεγόμενη Super Team των πρωταθλητών Γουόριορς (Κέρι, Ντουράντ, Τόμπσον, Γκριν), που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για την κατάκτηση του τρίτου τίτλου τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Κατά σύμπτωση, τον 23χρονο διεθνή επέλεξε και η εφημερίδα «USA Today» ως τον πιο ελκυστικό παίκτη για να παρακολουθήσει κανείς στο ΝΒΑ, αφήνοντας πίσω του τεράστια ονόματα, όπως οι ΛεΜπρόν Τζέιμς, Τζέιμς Χάρντεν, Ντουράντ, Ράσελ Ουέστμπρουκ, Καουάι Λέναρντ, Στεφ Κέρι και Κάιρι Ερβινγκ, ενώ δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την επιλογή του Γιάννη στο Νο 9 των κορυφαίων παικτών του ΝΒΑ από το ξακουστό «Sports Illustrated».

Κοσμογονικές αλλαγές

Το 2017, πάντως, έχουν συντελεστεί κοσμογονικές αλλαγές στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου. Λες και ο κομισάριος Ανταμ Σίλβερ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν κορεσμό και αποφάσισαν να αλλάξουν ακόμη και την πατροπαράδοτη δομή του All-Star Game καταργώντας τον διαχωρισμό Ανατολής – Δύσης. Και σε επίπεδο μεταγραφών, όμως, η τράπουλα ανακατεύτηκε με μνημειώδη τρόπο εκτοξεύοντας την ανυπομονησία των μπασκετόφιλων και τα έσοδα μέσω των πωλήσεων επίσημων προϊόντων.

Οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ απέκτησαν την τριανδρία που οραματίζονταν ενισχύοντας τον Ουέστμπρουκ με τους Πολ Τζορτζ και Καρμέλο Αντονι. Οι Χιούστον Ρόκετς στοιχηματίζουν ότι με το δίδυμο Τζέιμς Χάρντεν – Κρις Πολ θα φτάσουν ώς τους τελικούς της Δυτικής Περιφέρειας. Οι Μπόστον Σέλτικς στηρίζουν τις ελπίδες τους στην τριπλέτα Κάιρι Iρβινγκ, Γκόρντον Χέιγουορντ και Αλ Χόρφορντ.

Και φυσικά υπάρχουν οι μόνιμοι διεκδικητές του τίτλου Καβαλίερς, οι οποίοι αύξησαν ακόμη περισσότερο τον δείκτη της εμπειρίας (Ντέρικ Ρόουζ, Ντουέιν Γουέιντ) και της ποιότητας με τις προσθήκες των δύο σταρ της Βοστώνης Αϊζάια Τόμας και Τζέι Κράουντερ. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται δύσκολο να αποκτήσουν τη «χημεία» των πρωταθλητών και να ανακτήσουν τα σκήπτρα, ενώ στο ΝΒΑ αγωνίζεται πλέον ο Μίλος Τεοντόσιτς (Κλίπερς) για να μαγέψει το κοινό με τις διαστημικές πάσες του.