Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Κυριακή το βράδυ ότι όλοι οι αλλοδαποί που βρίσκονται παράνομα στη χώρα και διαπράττουν αδίκημα «όποιο και αν είναι αυτό», θα απελαύνονται και υποσχέθηκε ότι θα φανεί «αδιάλλακτος» στο θέμα αυτό.

Αφορμή για τη δήλωση στάθηκε ο θάνατος των δύο γυναικών στη Μασσαλία, οι οποίες δέχτηκαν επίθεση από Τυνήσιο που είχε συλληφθεί δύο ημέρες νωρίτερα στη Λιόν αλλά αφέθηκε ελεύθερος.

«Θα λάβουμε σκληρότερα μέτρα, θα κάνουμε αυτό που πρέπει. Εγώ, ανακάλυψα όπως κι εσείς αυτήν την υπόθεση. Γι’ αυτό θέλω να είμαι αδιάλλακτος στο θέμα αυτό. Ολες εκείνες και όλοι εκείνοι οι παράτυποι αλλοδαποί που διαπράττουν αξιόποινη πράξη, όποια κι αν είναι αυτή, θα απελαύνονται», είπε ο γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι TF1.

«Εδωσα εντολή στον υπουργό»

Ο Μακρόν ανέφερε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι σχέσεις της Γαλλίας με τις χώρες προέλευσης των προσώπων αυτών «δεν είναι ικανοποιητικές» επειδή οι χώρες αυτές δεν δέχονται τον επαναπατρισμό τους.

«Κατά συνέπεια, εδώ και πολλές εβδομάδες ζήτησα από τον υπουργό να συνάψει διμερείς συμφωνίες, το κάνει αυτήν την περίοδο, και να είναι πολύ πιο απαιτητικός σε αυτό το σημείο» τόνισε ο γάλλος πρόεδρος.

«Δεν θα γίνει από τη μία μέρα στην άλλη», συνέχισε, ανακοινώνοντας ότι στις αρχές του επόμενου έτους θα προωθηθεί νέος νόμος για τη μετανάστευση και το άσυλο.