Την πρόθεσή του να συμμετάσχει σε διαβουλεύσεις τόσο με τον νικητή των αυστριακών πρόωρων βουλευτικών εκλογών, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος θα ηγηθεί πιθανότατα της νέας κυβέρνησης, όσο και με το τρίτο σε δύναμη ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, ανακοίνωσε ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών και απερχόμενος καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, το μεσημέρι της Δευτέρας, στη Βιέννη πριν από τη συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματος του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, βάση των διαβουλεύσεων με τα δύο άλλα κόμματα θα αποτελέσουν ο «κατάλογος κριτηρίων» και η «πυξίδα αξιών», που είχαν αποφασιστεί το καλοκαίρι από τα όργανα του κόμματος για ενδεχόμενες μελλοντικές κυβερνητικές του συνεργασίες.

Στις εκλογές της Κυριακής, οι Σοσιαλδημοκράτες έχασαν την πρώτη θέση, την οποία διατηρούσαν σχεδόν επί πενήντα χρόνια – με εξαίρεση τις εκλογές του 2002 όταν βρέθηκαν δεύτεροι πίσω από το Λαϊκό Κόμμα – ενώ μεγάλος νικητής τους αναδείχθηκε ο Σεμπάστιαν Κουρτς, στον οποίο οφείλεται αποκλειστικά η κατάκτηση της πρώτης θέσης, με την αύξηση της δύναμης του κόμματός του από το 24 % στις προηγούμενες εκλογές του 2013 στο 31,5 %.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας, του προεδρείου των Σοσιαλδημοκρατών, στήριξη στον αρχηγό τους φέρεται να υπήρξε από τα συνδικάτα και από τους επικεφαλής των οργανώσεών τους στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, με εξαίρεση εκείνου της Βιέννης.

Ο αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών στη Βιέννη, ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης Μίχαελ Χόιπλ, στον οποίο και μόνον οφείλεται η «διάσωση» του κόμματος στη δεύτερη θέση στις χθεσινές εκλογές, καθώς, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κρατίδια όπου είχαν απώλειες, μόνον στη Βιέννη αύξησαν το ποσοστό τους κατά 3,3 μονάδες, παρέπεμψε στα ισχύοντα ακόμη, ομόφωνα ψηφίσματα των συνεδρίων των Σοσιαλδημοκρατών, με τα οποία απορρίπτεται κατηγορηματικά μία κυβερνητική συνεργασία τους με το Κόμμα των Ελευθέρων.

Πολιτικοί αναλυτές στη Βιέννη προειδοποιούν ήδη εδώ και πολλούς μήνες για πιθανή διάσπαση των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών σε περίπτωση ενδεχόμενης κυβερνητικής συνεργασίας τους σε ομοσπονδιακό επίπεδο με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Ο Κρίστιαν Κερν θα πρέπει να παραμείνει μόνον στην γραμμή του Φραντς Βρανίτσκι (ΣΣ του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου μεταξύ 1986 και 1997), δηλαδή διαχωρίζοντας σαφώς τη θέση του απέναντι στους Ελευθέρους, διαφορετικά, η πολιτική καριέρα του θα τελειώσει πολύ σύντομα, είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν με μεγάλη σαφήνεια ο διεθνώς γνωστός Αυστριακός καθηγητής πολιτικών επιστημών ΄Αντον Πελίνκα.

Πολιτικοί σχολιαστές στην Αυστρία ασκούν εδώ και πολύ καιρό κριτική στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα για μερική αποξένωσή του από τους ψηφοφόρους του, για επανειλημμένες αναπροσαρμογές της πολιτικής του τα τελευταία χρόνια και για βαθμιαία στροφή του προς το κέντρο και τα δεξιά.

Ως συνέπεια αυτών των εξελίξεων θεωρείται από τους ίδιους η συνεχής συρρίκνωση του αριθμού των μελών του κόμματος που συνεχίζουν να πληρώνουν τη συνδρομή τους, τα οποία μειώθηκαν μέσα στα προηγούμενα δύο χρόνια κατά 30.000 και σήμερα ο συνολικός τους αριθμός ανέρχεται σε μόλις λίγο πάνω από τις 200.000.