Χιλιάδες μετανάστες, στην πλειονότητα από την υποσαχάρια Αφρική, που συνελήφθησαν προσπαθώντας να περάσουν λαθραία τη Μεσόγειο, βρίσκονται φυλακισμένοι σε αυτοσχέδια κέντρα κράτησης της Λιβύης, στοιβαγμένοι κατά εκατοντάδες, κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης.

Ο βρετανός δημοσιογράφος Alex Rossi του βρετανικού δικτύου Skynews ταξίδεψε στην αφρικανική χώρα, καταγράφοντας από πρώτο χέρι την δραματική κατάσταση. Σύμφωνα με μαρτυρίες, μετανάστες ξυλοκοπούνται, εξευτελίζονται από τους φύλακες, ή πέφτουν θύματα βιασμού και ληστείας από κακοποιούς.

Ο Μούσα, μετανάστης από το Σουδάν, που θέλει να πάει στην Ευρώπη για να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες, λέει στον Rossi ότι στα κέντρα κράτησης δεν υπάρχει ποτέ αρκετό φαγητό. «Κόσμος πέφτει κάτω από την πείνα. Βλέπουμε να αδέρφια μας να λιποθυμούν και δεν μπορούμε καν να τα βοηθήσουμε. Κάθε μέρα η κατάσταση χειροτερεύει».

Πολλοί μετανάστες χρησιμοποιούνται ως δούλοι για κάθε είδους βαριά και απλήρωτη εργασία και αιχμαλωτίζονται για να μη μπορέσουν να αποδράσουν. «Αυτοί οι άνθρωποι είναι σαν ζώα, δεν είναι άνθρωποι. Μας χτυπούν χωρίς λόγο. Δεν σκοτώσαμε κανέναν, δεν κάναμε κάποιο έγκλημα», λέει ο Μοχάμεντ, μετανάστης από το Σουδάν, που θέλει να πάει στην Ευρώπη για να σπουδάσει πολιτικές επιστήμες.

Διαβάστε περισσότερα στο in.gr