Υπέρ της διατήρησης της Συνθήκης Σένγκεν τάχθηκε την Παρασκευή, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στη διάρκεια μιας συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο, προειδοποιώντας ότι το τέλος της ελεύθερης κυκλοφορίας στον χώρο Σένγκεν θα ήταν μοιραίο για την Ευρώπη.

«Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες ορισμένων κρατών μελών για λόγους ασφαλείας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αβραμόπουλος. «Όμως η Σένγκεν είναι εν ζωή, και πρέπει να παραμείνει εν ζωή», πρόσθεσε, «γιατί αν η Σένγκεν πεθάνει, η Ευρώπη θα πεθάνει».

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής τη Γαλλία και τη Γερμανία, τάσσονται υπέρ μιας αλλαγής των κανόνων που ισχύουν σήμερα στον χώρο Σένγκεν, τους οποίους θεωρούν απαρχαιωμένους απέναντι στη μονιμότητα της τρομοκρατικής απειλής.

Χωρίς να απαιτούν το τέλος της ελεύθερης κυκλοφορίας, θέλουν να μπορούν να επαναφέρουν ευκολότερα τους ελέγχους στα σύνορά τους, και για μακρύτερες περιόδους από αυτές που επιτρέπουν οι υπάρχοντες κανόνες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχθηκε κατ΄αρχήν μια μεταρρύθμιση σε αυτή την κατεύθυνση του Κώδικα Σένγκεν, αλλά δεν θέλει να φθάσει όσο μακριά απαιτούν από εκείνην το Παρίσι και το Βερολίνο, αλλά και η Αυστρία και η Δανία.

Χωρίς να περιμένουν να ξεκινήσει αυτή η μεταρρύθμιση, και στηριζόμενες στους υπάρχοντες κανόνες, οι χώρες αυτές έχουν ανακοινώσει ήδη ότι θα παρατείνουν για έξι μήνες τους προσωρινούς ελέγχους που ισχύουν στα σύνορά τους από το 2015, επικαλούμενες νέες τρομοκρατικές απειλές.

Έτσι, η Γαλλία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα συνεχίσει έως τις 30 Απριλίου 2018 τους ελέγχους στα σύνορά της, τους οποίους επανέφερε μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και οι οποίοι λήγουν στα τέλη Οκτωβρίου. Η Γερμανία ανακοίνωσε χθες ότι θα κάνει το ίδιο.

Οι δύο χώρες χαιρέτισαν την Παρασκευή, στο Λουξεμβούργο το γεγονός πως η Επιτροπή έχει βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα κράτη μέλη τη μεταρρύθμιση του κώδικα Σένγκεν.

«Πιστεύουμε πως είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, ο οποίος μίλησε στους δημοσιογράφους στο πλευρό του γερμανού ομολόγου του Τόμας ντε Μεζιέρ.
Αλλά «για τους όρους, έχουμε να κάνουμε ορισμένες παρατηρήσεις», πρόσθεσε ο γάλλος υπουργός.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ανώτατο όριο ενός χρόνου, αντί έξι μηνών, στην επαναφορά των ελέγχων, σε περίπτωση απειλών για την ασφάλεια μιας χώρας.

Αν η απειλή επιμένει, προτείνει έως δύο χρόνια παράτασης επιπλέον, σε αυτή την περίπτωση, όμως, με τη συμφωνία των άλλων κρατών μελών.

Το Παρίσι και το Βερολίνο που επιθυμούν πιο μακρές περιόδους όμως, κυρίως αμφισβητούν την ανάγκη να πρέπει να εξασφαλίσουν την έγκριση των άλλων χωρών.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε την εθνική κυριαρχία σε ένα θεμελιώδες πρόβλημα για κάθε χώρα, εκείνο της τρομοκρατίας», επέμεινε ο Κολόμπ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από