Στην Ροσίνια την μεγαλύτερη φαβέλα του Ρίο ντε Ζανέιρο, επέστρεψε την Τρίτη ο στρατός της Βραζιλίας προκειμένου να υποστηρίξει επιχείρηση της αστυνομίας, μετά από νέες ανταλλαγές πυρών μεταξύ αντίπαλων συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά, σύμφωνα με τις αρχές.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου περίπου 1.000 στρατιώτες είχαν πάρει θέσεις στην ίδια φαβέλα,  όπου ζουν περίπου 100.000 άνθρωποι, για μια επιχείρηση που είχε στόχο να τερματιστούν οι συγκρούσεις μεταξύ βαριά οπλισμένων συμμοριών. Οι ένοπλες δυνάμεις αποχώρησαν από τη Ροσίνια την 29η Σεπτεμβρίου, καθώς η κατάσταση επισήμως θεωρείτο πως είχε «σταθεροποιηθεί», ωστόσο το πρωί της Τρίτης 500 στρατιώτες και θωρακισμένα πήραν ξανά θέσεις στην είσοδο και γύρω από τη φτωχογειτονιά, ιδίως στη δασική έκταση που φθάνει ως την εύπορη συνοικία Γκάβεα, στο νότιο τμήμα της πόλης, όπου οι διακινητές κρύβουν μέρος του οπλοστασίου τους και των ναρκωτικών τους και συχνά κρύβονται και οι ίδιοι.

Η γραμματεία δημόσιας ασφάλειας της Πολιτείας και η χωροφυλακή διεξήγαγαν «με την τεχνική υποστήριξη των ένοπλων δυνάμεων» μια «εκκαθαριστική επιχείρηση στη δασική περιοχή της Ροσίνιας» ανέφερε η γραμματεία μέσω Twitter, μετά τις συγκρούσεις στις οποίες έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι τις τελευταίες ημέρες.

«Θα ψάξουμε για όπλα, πυρομαχικά, εκρηκτικά, όλα τα υλικά που χρησιμοποιούν» τα μέλη των συμμοριών που συγκρούονται, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο GloboNews ο συνταγματάρχης Χομπέρτου Ιταμάρ, προσθέτοντας ότι θα εκτελείτο μια «σχολαστική» επιχείρηση.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Πολιτείας ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο στο τέλος της ημέρας ότι η επιχείρηση του στρατού ολοκληρώθηκε και ότι οι δυνάμεις του στρατού αποχώρησαν από τη Ροσίνια.Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εννιά σχολεία στα οποία φοιτούν περίπου 3.000 μαθητές στη φαβέλα παρέμειναν κλειστά.

Μετά την αποχώρηση των περίπου 950 στρατιωτών στα τέλη του Σεπτεμβρίου από τη Ροσίνια, 500 αστυνομικοί άρχισαν να περιπολούν σε αυτή τη φαβέλα, όπου η εισβολή μιας συμμορίας που ήθελε να εκθρονίσει μια άλλη η οποία κυριαρχεί στην εμπορία και τη διακίνηση ναρκωτικών οδήγησε στις ανταλλαγές πυρών.

Η βραζιλιάνικη μητρόπολη είναι αντιμέτωπη με ανάφλεξη της βίας στις φαβέλες, η οποία επιτάθηκε από την οικονομική κρίση στην Πολιτεία. Η απόφαση να σταλούν δυνάμεις του στρατού για να συνδράμουν την αστυνομία στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των συμμοριών που λυμαίνονται τις φαβέλες, πάρθηκε σε μία χρονική περίοδο που η πολιτειακή κυβέρνηση βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και οι καθυστερήσεις των μισθών των αξιωματούχων, των δημοσίων λειτουργών και των αστυνομικών συχνά διαρκούν μήνες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από