Ελέγχους για να διαπιστώσουν τις όποιες επιπτώσεις στην παραγωγή προϊόντων τους άρχισαν εταιρείες στις οποίες ανήκουν μεταξύ άλλων η Toyota, η Mitsubishi, η Mazda, η Subaru, η Central Japan Railway και η Boeing μετά την αποκάλυψη ότι η ιαπωνική χαλυβουργία Kobe Steel παραποιούσε δεδομένα που αφορούσαν την αντοχή εξαρτημάτων αλουμινίου και χαλκού που κατασκευάζει.

Πρόκειται για εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα, αεροσκάφη, ακόμη και σε πυραύλους που προορίζονται να ταξιδέψουν στο Διάστημα. Οι εξελίξεις αυτές έχουν συνταράξει τον βιομηχανικό κλάδο της Ιαπωνίας και όχι μόνο, καθώς η τρίτη μεγαλύτερη χαλυβουργία στη χώρα ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα παραποιούσε τα στοιχεία για τις πιστοποιήσεις τέτοιων προϊόντων.

ΒΑΡΥ ΠΛΗΓΜΑ. Αναλυτές λένε στο Reuters ότι οι νέες αυτές εξελίξεις αποτελούν νέο πλήγμα σε βιομηχανίες – κολοσσούς της Ιαπωνίας, που μπορεί να τις οδηγήσει σε οικονομικά προβλήματα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει γνωστά αρκετά παρόμοια περιστατικά κακού ποιοτικού ελέγχου και κακοδιαχείρισης πόρων σε ιαπωνικές εταιρείες, με αποτέλεσμα επενδυτές να επανεξετάζουν τη στρατηγική τους και σε κάποιες περιπτώσεις να αρχίζουν να εγκαταλείπουν σταδιακά τις μετοχές τους.

Η Kobe Steel ανέφερε ότι επηρεάζονται προϊόντα που εστάλησαν στους πελάτες της από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως τον Αύγουστο του 2017. Η εταιρεία παραδέχθηκε ότι στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται δεκάδες στελέχη της και πως οι παρατυπίες αυτές μπορεί να υπάρχουν εδώ και δέκα χρόνια. Η εταιρεία ζήτησε συγγνώμη και ανέφερε ότι έχει ορίσει ειδική ομάδα για να ερευνήσει σε βάθος την υπόθεση.

Οι πελάτες της Kobe Steel διερευνούν τώρα κατά πόσο έχουν χρησιμοποιήσει τα προϊόντα που αφορά το σκάνδαλο.

Το τελευταίο διάστημα η χαλυβουργία που έχει έδρα το Kobe στη Δυτική Ιαπωνία είχε προχωρήσει σε ανάπτυξη του τμήματος κατασκευής προϊόντων από αλουμίνιο, καθώς αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλες εταιρείες ζητούν όλο και περισσότερο το υλικό αυτό επειδή θεωρείται ως φιλικότερο προς το περιβάλλον.