Νέα οικονομικά και οικονομικά μέτρα ενάντια στο ιρακινό Κουρδιστάν ανακοίνωσε η Βαγδάτη την Δευτέρα, ως αντίποινα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του, το οποίο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί παράνομο. Η κυβέρνηση του Ιράκ πολλαπλασιάζει τις απειλές της προς το Κουρδιστάν ωστόσο δεν αναφέρει λεπτομερώς τα μέτρα.

Ακριβώς δύο εβδομάδες μετά τη σαρωτική νίκη του «Ναι» στο δημοψήφισμα, η κρίση δεν έχει σταματήσει να δηλητηριάζει τις σχέσεις ανάμεσα στην Αρμπίλ και τη Βαγδάτη.

Τα νέα μέτρα εναντίον του ιρακινού Κουρδιστάν, το οποίο έχει ήδη αποκοπεί από τον κόσμο μετά τη διακοπή των διεθνών πτήσεων και τις απειλές της Τουρκίας και του Ιράν ότι θα αναστείλουν το εμπόριο πετρελαίου ανακοινώθηκαν από τοεθνικό συμβούλιο ασφαλείας, του οποίου προεδρεύει ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ-Αμπάντι και συμμετέχουν ορισμένοι υπουργοί.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του συμβουλίου η επιτροπή για την οικονομική εποπτεία διεξάγει έρευνα για τα έσοδα από το πετρέλαιο και τους κούρδους υπεύθυνους που μπορεί να τα έχουν μονοπωλήσε και προσθέτει: «οι διεφθαρμένοι θα αποκαλυφθούν και τα χρήματα θα ανακτηθούν».

Εξάλλου, η δικαιοσύνη έχει επιληφθεί των περιπτώσεων «δημόσιων λειτουργών του Κουρδιστάν που συμμετείχαν στη διοργάνωση του δημοψηφίσματος, παραβιάζοντας τις αποφάσεις της ομοσπονδιακής δικαιοσύνης». «Ένας κατάλογος ονομάτων έχει καταρτιστεί και νομικά μέτρα έχουν ληφθεί σε βάρος τους», συνεχίζεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

Παράλληλα οι ομοσπονδιακές αρχές, που απαιτούν να ανακτήσουν τον έλεγχο των συνόρων και των αεροδρομίων του Κουρδιστάν, ζητούν να ανακτήσουν τον έλεγχο στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, εκ των οποίων οι δύο πιο σημαντικές έχουν τη βάση τους στο Κουρδιστάν.

Το συμβούλιο επαναλαμβάνει επίσης την έκκληση του στην Άγκυρα και στην Τεχεράνη «να διαπραγματεύονται μόνο με την κεντρική κυβέρνηση το θέμα των συνοριακών φυλακίων και να τα κλείσουν έως ότου η διοίκησή τους επανέλθει στον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης».

Το Ιράκ ασκεί εξάλλου πίεση στις δύο χώρες να «σταματήσουν κάθε εμπόριο, ιδίως υδρογονανθράκων, με την αυτόνομη περιοχή επειδή αυτό το θέμα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης μόνο με την κεντρική κυβέρνηση».

Στο ανακοινωθέν προστίθεται ακόμη «πως ελήφθησαν και άλλα μέτρα» χωρίς να δίνονται διευκρινίσεις.