Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην Μαδρίτη και την Βαρκελώνη, ενόψει των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Καταλωνία για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της.

Αρκετοί από τους συγκεντρωμένους ήταν ντυμένοι στα λευκά, ζητώντας την διεξαγωγή συνομιλιών προκειμένου να εκτονωθεί η χειρότερη πολιτική κρίση, για δεκαετίες, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ισπανία. Με το σύνθημα «hablamos», που στα ισπανικά σημαίνει «να μιλήσουμε», οι συγκεντρωμένοι στην Μαδρίτη διαδήλωσαν υπέρ της ενότητας της Ισπανίας. Με μπλουζάκι που έγραφε «Καταλωνία σε αγαπάμε» ένας από τους συγκεντρωμένους που κρατούσαν ισπανικές σημαίες δήλωσε: «ήθελα να βρίσκομαι εδώ υπέρ της ενότητας, γιατί νιώθω επίσης και καταλανός. Η οικογένεια μου ζει στην Καταλωνία».

Η πλούσια περιοχή της Καταλωνίας, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της χώρας, με την δική της γλώσσα και πολιτιστική κληρονομιά, έχει από καιρό γνωστοποιήσει ότι θα επιδιώξει την ανεξαρτησία της από την υπόλοιπη Ισπανία. Η συζήτηση με θέμα την ανεξαρτητοποίηση της Καταλωνίας προγραμματίζεται για την Τρίτη στο τοπικό κοινοβούλιο.

Οι αρχές της Καταλωνίας γνωστοποίησαν ότι η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στο απαγορευμένο από την Μαδρίτη δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας.

Την ίδια στιγμή η κρίση στην Καταλωνία βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όπως δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος το Σάββατο στο Reuters.

Η τηλεφωνική αυτή συνομιλία εκφράζει την ανησυχία για το ενδεχόμενο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας, από το περιφερειακό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, αλλά και την αντίδραση της ισπανικής κυβέρνησης σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, προκαλώντας περαιτέρω έξαρση της χειρότερης πολιτικής κρίσης για δεκαετίες, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ισπανία.

Ο Γιούνκερ μίλησε στην Μέρκελ την Παρσκευή από την Ινδία στο περιθώριο της διάσκεψης μεταξύ της ΕΕ και της Ινδίας. «Μεταξύ άλλων θεμάτων συζήτησαν την κατάσταση στην Ισπανία», δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος χωρίς να γνωστοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η ανησυχία κλιμακώνεται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για το ενδεχόμενο αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης στην Καταλονία, στην οικονομία της Ισπανίας που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη, αλλά και την πιθανότητα επιπτώσεων στις άλλες οικονομίες των χωρών που συμμετέχουν στην ζώνη του ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κράτη – μέλη της ΕΕ δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι ενδεχόμενη αυτονόμηση της Καταλωνίας ενδέχεται να ενθαρρύνει και άλλες αποσχιστικές τάσεις σε άλλες χώρες της Ευρώπης.