Να κατευνάσει τις αντιδράσεις, που έχουν προκύψει από το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, επιχειρεί η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι «οι απόψεις και θέσεις της Εκκλησίας που κατατίθενται στη δημόσια συζήτηση είναι απολύτως σεβαστές».

Η κυβέρνηση δείχνει να επιχειρεί να αποφύγει έναν «ιερό πόλεμο», καθώς οι μητροπολίτες υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο τορπιλίζει τον «ιερό θεσμό της οικογένειας», «προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας» και καταστρέφει τον άνθρωπο».

Κυβερνητικοί κύκλοι απαντούν ότι«η κυβέρνηση με παρρησία και πάντοτε μέσα από το διάλογο συνεχίζει να επιδιώκει τομές για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, καταγωγής, φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού».

Οι μητροπολίτες από την πλευρά τους ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, διότι – όπως υποστηρίζουν – θα δημιουργήσει εκρηκτική κατάσταση και στα σχολεία λόγω της δυνατότητας δήλωσης φύλου από το 15ο έτος. Τονίζουν επίσης ότι το φύλο στον άνθρωπο «αποτελεί ιερή παρακαταθήκη» και καλούν τους πολιτικούς να μην ψηφίσουν το νομοσχέδιο δείχνοντας ενδιαφέρον « για την επίλυση σοβαρότατων προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία». Η ιεραρχία σε μία προσπάθεια να δείξει ότι δεν «αφορίζει» και τους αγκαλιάζει όλους αναφέρει στην ανακοίνωση τους πως «περιβάλλει όλους με αγάπη, αλλά οφείλει να καταδείξει την αστοχία κρίσιμων επιλογών τους».

Με δεδομένη την παραπάνω στάση της Εκκλησίας θεωρείται βέβαιο ότι το νομοσχέδιο – ακόμα κι αν τελικά υπερψηφιστεί την επόμενη βδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής – θα προκαλέσει ρήγματα στις σχέσεις των κομμάτων με την Ιεραρχία.

Αρκετοί ιεράρχες τις προηγούμενες μέρες με ανακοινώσεις ή με κηρύγματα είχαν στείλει προειδοποιητικούς «εξάψαλμους» για το προτεινόμενο νομοσχέδιο. Σφοδρή είναι η αντίδραση για το νομοσχέδιο και από το Άγιο Όρος. Η ιερά κοινότητα σε επιστολή της προς τους υπουργούς Κοντονή και Γαβρόγλου αναρωτιέται ποιος βουλευτής θα ψηφίσει τέτοιο «άνομο νομοσχέδιο».