Στη Μόσχα έφτασε ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν μπεν Αμπντέλ Αζίζ Αλ Σαούντ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του σαουδάραβα μονάρχη στη Ρωσία, την οποία τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζουν «ιστορική», καθώς υπάρχουν πολλές προσδοκίες στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας των δύο αυτών χωρών που είναι και οι μεγαλύτεροι πετρελαιοπαραγωγοί.

Λίγες ώρες μάλιστα πριν από την άφιξη του σαουδάραβα μονάρχη, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει ένα δισ. δολάρια στο Ταμείο που έχει ιδρύσει από κοινού με τη Ρωσία.

Την απόφαση αυτή του Ριάντ κοινοποίησε ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο TASS. Στην ίδια συνέντευξη, ο ρώσος υπουργός δήλωσε ότι ο σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Φυσικών πόρων Χαλέντ Αλ Φαλέχ, έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη και έχει διεξάγει συνομιλίες με τις δέκα κορυφαίες ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες ενώ έχει συγκεκριμένα σχέδια και προτάσεις που αφορούν τη συνεργασία των δύο χωρών στον ενεργειακό τομέα. Ο ρώσος υπουργός είπε ότι η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών δεν περιορίζεται από τη συμφωνία της Ρωσίας με τον ΟΠΕΚ.

Ο Νόβακ ανέφερε ότι η Σαουδική Αραβία ενδιαφέρεται για τις τεχνολογίες που διαθέτει η Ρωσία στον τομέα της εξόρυξης, του εντοπισμού κοιτασμάτων και των υπηρεσιών στον τομέα αυτό.

Κοινή επενδυτική πλατφόρμα με κεφάλαια 10 δισ. δολαρίων

Το ρωσικό Russian Direct Investment Fund (RDIF) και το ανεξάρτητο Public Investment Fund της Σαουδικής Αραβίας τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει κοινή επενδυτική πλατφόρμα με επενδυτικά κεφάλαια ύψους 10 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο της οποίας σαουδάραβες επενδυτές έχουν υλοποιήσει στη Ρωσία σειρά έργων υψηλής απόδοσης σε ενεργειακούς τομείς

Στο πλαίσιο της πρώτης του αυτής επίσκεψης, ο σαουδάραβας μονάρχης θα έχει σήμερα συνομιλίες με το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, στις οποίες, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στον εμπορικό, επενδυτικό, πολιτιστικό και μορφωτικό τομέα, ενώ προβλέπεται η υπογραφή συμφωνιών στον ενεργειακό, κατασκευαστικό τομέα όπως και στον τομέα υψηλής τεχνολογίας, καθώς και συμφωνίες σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν επίσης στα περιφερειακά προβλήματα, ενώ ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, με έμφαση στις ένοπλες διενέξεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με το ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η επίσκεψη του σαουδάραβα μονάρχη θα συμβάλλει στην σταθεροποίηση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Οπως δήλωσε ο σαουδάραβας πρέσβης στη Μόσχα, οι σχέσεις του Ριάντ και της Μόσχας εισέρχονται σε νέο ποιοτικό επίπεδο ανάπτυξης, με μεγάλες προοπτικές, το οποίο θα φανεί πολύ σύντομα.