Αυτή τη φορά ο Ζεράρ Πικέ δεν βούρκωσε. Προτίμησε να παίξει ρόλο διπλωμάτη και το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι.

Τρεις ημέρες μετά το καταλανικό δημοψήφισμα και την ηγετική του εμφάνιση με δηλώσεις κατά της κυβέρνησης και των εθνοφρουρών και 48 ώρες μετά τη φραστική επίθεση που δέχτηκε από ισπανούς φιλάθλους στο προπονητικό κέντρο της Εθνικής Ισπανίας, ο Πικέ αποφάσισε να μιλήσει. Ο λόγος, όπως είπε, ήταν για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα και γιατί δεν ήταν δίκαιο για τους συμπαίκτες του να σηκώνουν το βάρος των ερωτήσεων για τον ίδιο. Μεταξύ άλλων αποκάλυψε πως σκέφτηκε στο περιθώριο του δημοψηφίσματος να φύγει από την Εθνική, αλλά και να συνεχίσει και μετά το 2018. «Δεν θέλω να φύγω από την πίσω πόρτα».

Τόνισε πως κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί την προσήλωσή του στη Φούριας Ρόχας, την οποία θεωρεί οικογένειά του, ενώ επεσήμανε πως αν έφευγε θα ήταν σαν να νικούσαν όλοι αυτοί που θεωρούν καλύτερη λύση να τον αποδοκιμάζουν και να τον βρίζουν. «Δεν πρόκειται να τους δώσω αυτή την ικανοποίηση». Υπογράμμισε πως σέβεται τους παίκτες που δεν θέλουν να σχολιάζουν τίποτε, αλλά ο ίδιος δεν μπορεί να μείνει απαθής. «Είμαστε ποδοσφαιριστές αλλά είμαστε και άνθρωποι. Γιατί ένας δημοσιογράφος ή ένας μηχανικός μπορεί να εκφραστεί και όχι ένας ποδοσφαιριστής;» αναρωτήθηκε.

Επέμεινε πως η πολιτική δεν είναι ασυμβίβαστη με την εθνική ομάδα, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως ουδέποτε εκφράστηκε υπέρ της ανεξαρτησίας.