Μία πρωτοποριακή τεχνολογία μπαταριών, προϊόν Ολλανδικής startup, που υπόσχεται σημαντική αύξηση της αυτονομίας ηλεκτρικών οχημάτων και αξιοσημείωτες μειώσεις κόστους, αναδείχτηκε ο μεγάλος νικητής ενός διαγωνισμού με θέμα τις καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες που θα διαμορφώσουν το μέλλον της παγκόσμιας μετακίνησης και της ζωής στην πόλη.

Ένα ανόδιο από καθαρή σιλικόνη για χρήση σε κυψέλες μπαταριών ιόντων λιθίου ήταν η καινοτόμα πρόταση που αναδείχτηκε 1η μεταξύ των δέκα φιναλίστ του BMW Startup Challenge.

Μία κριτική επιτροπή υψηλού προφίλ από κορυφαία ονόματα του χώρου της νεοφυούς επιχειρηματικότητας επέλεξε την πρόταση της LeydenJar Technologies BV ως την καλύτερη στον τελικό γύρο αξιολόγησης, κατά τη διάρκεια του ‘Startup Symposium’, μιας αποκλειστικής εκδήλωσης που διοργάνωσε το BMW Group στο Άμστερνταμ. «Τα κριτήρια επιλογής μας βασίστηκαν σε ερωτήματα όπως: το επίπεδο πόνου που προκαλεί το πρόβλημα σε χρήστες ή στην αγορά, την αποτελεσματικότητα επίλυσης του προβλήματος για τη BMW και τη διαφορετικότητα σε σχέση με τις ήδη υπάρχουσες λύσεις», εξηγεί ο Menno Kleingeld, Διευθύνων Σύμβουλος της VDL Enabling Transport Solutions.

Το ανόδιο μπαταρίας από σιλικόνη της LeydenJar εκτιμάται ότι έχει δεκαπλάσια χωρητικότητα σε σχέση με τα ανόδια από γραφίτη, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση της ενεργειακής πυκνότητας της μπαταρίας ενός ηλεκτρικού οχήματος έως 50%. Η τεχνολογία προσφέρει σημαντική αύξηση αυτονομίας των οχημάτων που λειτουργούν με μπαταρία και αισθητή μείωση του κόστους / χιλιόμετρο. Η τεχνολογία λέγεται ότι είναι κλιμακούμενη και μπορεί να ενταχθεί στην υπάρχουσα διαδικασία παραγωγής μπαταριών.