Η Ιταλία αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις για ανάπτυξη φέτος και του χρόνου και ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού λιγότερο από όσο είχε υποσχεθεί αρχικά. Οι πιο θετικές προοπτικές μπορεί να βοηθήσουν το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα ενόψει των εθνικών εκλογών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν το ερχόμενο έτος. Η ιταλική κυβέρνηση θέλει να δώσει περισσότερη ελπίδα στους κατοίκους της χώρας, οι οικονομικές επιδόσεις της οποίας υπολείπονται των περισσότερων χωρών της ευρωζώνης, όπως σημειώνει το Reuters.

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, το ΑΕΠ της Ιταλίας αναμένεται να αυξηθεί το 2017 κατά 1,5% αντί για 1,1% που ανέφεραν οι προβλέψεις του Απριλίου. Η αναθεώρηση αυτή έγινε για να αντικατοπτρίζει την καλύτερη από το αναμενόμενο πορεία της οικονομίας το πρώτο φετινό εξάμηνο και τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος σύμφωνα με την κυβέρνηση.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΟΟΣΑ. Για το 2018 η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί ξανά στο 1,5%, ενώ οι προηγούμενες προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 1% σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει για την Ιταλία ανάπτυξη κατά 1,4% για φέτος και κατά 1,2% το 2018. Η ανάπτυξη της ευρωζώνης αναμένεται να διαμορφωθεί το διάστημα αυτό σε 2,1% και σε 1,9% αντίστοιχα.

Επίσης ο στόχος για μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό το 2018 διαμορφώθηκε σε 1,6% του ΑΕΠ. Ο προηγούμενος στόχος ήταν να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 1,2% του ΑΕΠ. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση έχει περισσότερο περιθώρια να προχωρήσει σε μεγαλύτερες δαπάνες. Για φέτος ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 2,1% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Οι εκλογές στην Ιταλία αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Μάιο του 2018 και οι Βρυξέλλες αναμένεται να είναι πιο διαλλακτικές απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση της χώρας καθώς φοβούνται ενίσχυση των λαϊκιστικών κομμάτων.