«Η πραγματική οικονομία περνάει δύσκολα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα φορολογικό και επιχειρηματικό περιβάλλον, το οποίο, δυστυχώς, κάνει τη ζωή του επιχειρηματία κάθε μέρα πιο δύσκολη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως σκοπός του είναι να καταθέσει ένα πλαίσιο προτάσεων που θα απελευθερώνει τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας και θα δίνει τη δυνατότητα, πάλι, στη μικρομεσαία επιχείρηση, κατεξοχήν, να σταθεί στα πόδια της και να διεκδικήσει δικαίωμα στην ανάπτυξη.

Οι προτάσεις αυτές, όπως σημείωσε, θα εξειδικευθούν περαιτέρω στην ομιλία του στη ΔΕΘ, αλλά στάθηκε σε τρία σημεία τα οποία θεωρεί ότι είναι καθοριστικής σημασίας: Το ζήτημα της φορολογίας, για το οποίο υπενθύμισε τη δέσμευσή του για μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων στο 20%, εντός δύο ετών, το ζήτημα της ρευστότητας και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους, καθώς και το πλαίσιο του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

«Δεν αναφέρομαι μόνο στην αποδέσμευση πόρων από το ΕΣΠΑ. Είχαμε, χθες, την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την πραγματικότητα, η οποία επικρατεί στο ΕΣΠΑ, κυρίως σε ό,τι αφορά τα προγράμματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν έχουν πέσει χρήματα στην πραγματική αγορά. Και παρά την εικονική πραγματικότητα, που χτίζει η κυβέρνηση, η αλήθεια, δυστυχώς, δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης. Είχα την ευκαιρία, χθες, να κάνω μια αναλυτική συζήτηση με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για το πώς οι τράπεζες μπορούν πάλι να γίνουν μια ατμομηχανή χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας και το πώς μπορεί πραγματικά να υπάρξει μια πολιτική χρηματοδοτικής επέκτασης, από την οποία ωφελημένη θα είναι κυρίως η πραγματική οικονομία», επισήμανε, ενώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές είπε πως η καθυστέρηση στην εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης από μόνη της δείχνει την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το καθοριστικό αυτό ζήτημα.

«Για μας είναι πολιτική προτεραιότητα η σταδιακή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς τις επιχειρήσεις, όπως εξάλλου είχαμε κάνει και είχαμε δρομολογήσει όταν ήμασταν κυβέρνηση το διάστημα 2012- 2014», συμπλήρωσε.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για απλοποιήσεις αδειοδοτικών διαδικασιών και δημιουργία μιας πραγματικότητας για τον επιχειρηματία, «που δεν θα τον καθηλώνει σε έναν κυκεώνα περιττής γραφειοκρατίας».