Εντονες αντιδράσεις επιχειρηματιών, πολιτικών και εκπροσώπων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων προκάλεσε η ανακοίνωση της κυβέρνησης Τραμπ για κατάργηση του προγράμματος προστασίας ανήλικων μεταναστών (DACA).

«Ελπίζω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία, με την ηγεσία του προέδρου, θα είναι σε θέση να επιτύχουν συναίνεση για μόνιμη νομοθετική λύση που θα περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι όσοι δεν έχουν κάνει τίποτε λάθος μπορούν να συνεχίσουν να συνεισφέρουν ως άξιο κομμάτι αυτής της σπουδαίας χώρας», σημείωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν σε ανακοίνωσή του.

«Η απόφαση του προέδρου Τραμπ να τερματίσει το πρόγραμμα DACA είναι βαθύτατα επονείδιστη πράξη πολιτικής δειλίας και ελεεινή επίθεση σε αθώα νέα παιδιά σε κοινότητες σε όλη την Αμερική», δήλωσε η Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Σήμερα είναι βάρβαρη μέρα για τους Ονειροπόλους (σ.σ. οι σχεδόν 800.000 νέοι, που προστατεύονταν από απέλαση από το συγκεκριμένο διάταγμα), τις οικογένειες τους και όλους τους Αμερικάνους… Ο πρόεδρος Τραμπ μόλις πέταξε τις ζωές και το μέλλον 800.000 Ονειροπόλων και των οικογενειών τους, ανάμεσά τους και της δικής μου, σε μια αναστάτωση γεμάτη φόβο και προκάλεσε χάος και αβεβαιότητα σε χιλιάδες χώρους εργασίας και κοινότητες σε όλη την Αμερική. Χρησιμοποιεί ως πιόνια τις ζωές 800.000 ανθρώπων», τόνισε η Λορέλα Πραέλι, διευθύντρια μεταναστευτικής πολιτικής της Αμερικανικής Ενωσης Πολιτικών Ελευθεριών.

Ζάκερμπεργκ: Είναι μια θλιβερή μέρα για τη χώρα μας

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν τόνισε ότι πρόκειται για «κακή προσέγγιση», σημειώνοντας ότι τα παιδιά που έφτασαν παράνομα με τους γονείς τους «δεν θα πρέπει να αναγκαστούν να επιστρέψουν σε χώρα που δεν γνωρίζουν».

«Αυτή είναι μια θλιβερή μέρα για την χώρα μας», δήλωσε ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ιδρυτής του Facebook. «Η απόφαση για την κατάργηση του DACA δεν είναι απλά λανθασμένη. Είναι ιδιαίτερα βάρβαρο να προσφέρεις στους νέους ανθρώπους το Αμερικανικό Ονειρο, να τους ενθαρρύνεις να βγουν από τις σκιές και να εμπιστευτούν την κυβέρνησή μας και τότε να τους τιμωρείς για αυτό», πρόσθεσε.

«Ας πούμε τη γυμνή αλήθεια: Ο πρόεδρος Τραμπ συνειδητά εξαπάτησε τον αμερικάνικο λαό τους τελευταίους επτά μήνες σχετικά με τις προθέσεις του να προστατέψει αθώους άνδρες και γυναίκες του προγράμματος DACA… Τώρα θα ξαγρυπνήσουν αναρωτώμενοι αν αύριο θα είναι η τελευταία τους μέρα στην επικράτεια των ΗΠΑ», δήλωσε ο Χαβιέ Παλομαρέζ, πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου των Ισπανόφωνων των ΗΠΑ.

«Οταν άνθρωποι έρχονται εδώ για να σπουδάσουν, να εργαστούν σκληρά και να προσφέρουν στις κοινότητές τους, θα πρέπει να τους επιτρέψουμε να παραμείνουν στις ΗΠΑ», υποστήριξε ο Τζέιμι Ντίμον διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase.

«Δηλώνουμε ότι παρότι η Microsoft… ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος, κάνοντας το πιο δίκαιο και πιο ανταγωνιστικό… χρειάζεται να θέσουμε τις ανθρωπιστικές ανάγκες αυτών των 800.000 ανθρώπων στο νομοθετικό καλεντάρι πριν από ένα φορολογικό νομοσχέδιο», ανέφερε ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ με ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι η εταιρεία έχει στις τάξεις της τουλάχιστον 39 Ονειροπόλους (Dreamers) και θα πληρώσει για τη νομική τους εκπροσώπηση προκειμένου να παραμείνουν στις ΗΠΑ.

Google:«Είμαστε απογοητευμένοι»

«Είμαστε απογοητευμένοι… και καλούμε το Κογκρέσο να δράσει γρήγορα για να βρει μόνιμη νομοθετική λύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Google.

«Είμαι βαθύτατα αναστατωμένος ότι 800.000 Αμερικανοί, ανάμεσά τους περισσότεροι από 250 εργαζόμενοι της Apple θα πεταχτούν από τη μόνη χώρα που γνωρίζουν ως δική τους», δήλωσε ο Τιμ Κουκ, διευθύνων σύμβουλος της Apple, με mail που έστειλε στους εργαζόμενους, και περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Με ανακοίνωσή του το λόμπι των εργοδοτών Business Roundtable εξέφρασε την «έντονη αντίθεσή του στον τερματισμό του DACA, χωρίς να υπάρχει ορατή εναλλακτική λύση».

Το νομοθετικό κενό «θα έχει σημαντική αρνητική επίδραση στις εταιρείες που βασίζονται σε εργαζόμενους που απασχολούνται νόμιμα», τόνισε ο επικεφαλής του λόμπι Τζόσουα Μπόλτεν.